Nieuws/Financieel
987611
Financieel

Rood Damrak sluit met zorgen

Het Damrak eindigde vrijdag met rode cijfers, net als Europa. Na aanvankelijke opluchting over het betere Amerikaanse banencijfer, volgt de vrees dat de Fed steun afbouwt en onrust in de Oekraïne dit weekend kan toenemen. Air France KLM bleef gewild. 

De AEX-index sloot 0,9% lager op 396,28 punten. De Midkap-index ging 0,7% onderuit naar 669,87 punten.

Elders in Europa verloor Frankfurt 1,4%. Londen raakte in de namiddag 1,1% kwijt na een winst in de ochtend, Parijs daalde met 1,2%. Vermoedelijk namen aandeelhouders, met het weekend vol onzekerheden in de Oekraïne voor de deur, nu al hun winst, zegt analist Christoper Ho van AFS op Beursplein 5. ,,De handel ging vandaag echt alle kanten op.''

De Duitse industriële productie groeide in januari met 0,8% op maandbasis, tegen 0,1% toename in december.

Werkloosheidscijfer

Het Amerikaanse banencijfer domineerde. Vanwege het slechte winterweer werd voor februari rekening gehouden met een toename van 165.000 nieuwe banen, dat werden er 175.000. Verder werd verwacht dat de werkloosheid stabiel is gebleven op 6,6%, dicht tegen de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank. Maar dat cijfer kwam op 6,7% uit.

De kooplust werd volgens analisten getemperd door de hernieuwde onrust rond het schiereiland de Krim in de Oekraïne, waar het parlement zich wil aansluiten bij Rusland.

In Azië deden de meeste beurzen het 's ochtends rustig aan. De Japanse beurs ging in navolging van de hogere standen op Wall Street met een plus van 0,9% de week uit, de vierde winstdag op rij, 3% winst in totaal.

Air France KLM piekt

Air France KLM meldde als hoofdfonds voorbeurs dat de bezettingsgraad van zowel vracht als passagiersvervoer afgelopen maand verder is verbeterd en steeg  in reactie op het gunstige bedrijfsnieuws 4,4% tot €10,40. SBM Offshore won 1,2% bij €11,09.

Imtech klom aanvankelijk, maar verloor uiteindelijk 1,7% bij slotstand €2,15. ,,Imtech gaat uit de AEX, maar het heeft na alle affaires onderliggend een goede oderportefeuille. Het staat nu op het punt van herstel'', aldus handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank, verwijzend naar de jaarresultaten op 18 maart.

In de AEX dook Fugro diep in het rood met een aderlating van 2,1% op €40,83 na de publicatie van teleurstellende jaarresultaten. Zowel de omzet als de nettowinst van de bodemonderzoeker kwamen flink lager uit dan de eigen prognoses die het bedrijf in november nog had bevestigd. Gemalto verloor het meest en raakte bij €82,01 ruim 3% kwijt, na verrassend goede cijfers donderdag. ,,Een correctie'', oordeelt analist Chris Jongbloed van Saxo Bank. PostNL verloor nog eens 2,6% bij €3,51, Aegon 2,6% op €6,36 en Corio moest 2% afstaan bij €33,37, volgens Exane ligt het omslagpunt naar herstel 'jaren verder'.

Ahold verloor 1,3% bij €13,86. In zijn Amerikaanse markt is een grote fusie van supermarkten gaande.   

Philips had ook de blik opwaarts gericht. De koers van het elektronicaconcern liep aanvankelijk 0,35% op maar sloot met 1,4% verlies tot slotstand €25,18. Citigroup heeft Philips op zijn 'focus list' geplaatst.

Bij de middelgrote fondsen had Brunel de koppositie in handen met een winst van 1,3% bij de slotbel op €48,23. USG People daarentegen leverde 2,9% in tot €13,69. 

TomTom navigeerde van een plus van 0,4% naar 1,2% verlies en €4,79 en dat stokte de recente opmars. Pharming verloor na de sterke winsten afgelopen dagen 5,9% en eindigde op €0,56.

AscX-fonds Ballast Nedam daalde 1,7% tot €9,49, maar moest Value8 met 3,4% verlies laten voorgaan bij €10,15. Het bouwbedrijf ging in 2013 nog steeds gebukt onder de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in de bouwwereld en schreef onder de streep een verlies van €41 miljoen. Een maand geleden kondigde het bouwbedrijf al een forse ontslagronde aan en een aandelenemissie om het tij te keren.  

Lokaal aandeel Galapagos zag in 2013 het verlies verder oplopen, maar de kaspositie en de omzet van het biotechnologiefonds waren aan de beterende hand. Het aandeel ging mee in de misère met 0,8% verlies tot €16,35.

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone? Klik dan hier!