Nieuws/Financieel
987628
Financieel

Japan neemt de leiding

We hebben het maar over jaren tachtig-taferelen door het wel en wee van Oekraïne. De waarde van ons geld wordt echter ergens ander bepaald. Europa, de tijger zonder tanden en klauwen gromt naar de Russische beer. Ok: miauwen dan. Het wordt onderhandelen en zwaaien met geld en uiteindelijk worden de Russen hier beter van, want zij bepalen met de Amerikanen de toekomst van de Krim. Dat weten we toch allemaal? Het lijkt wel de Koude Oorlog en dat terwijl het lente is, om ons heen en op de beurzen. De Krim-kwestie heeft naar mijn mening dan ook niets van doen met de koers die de financiën in Europa varen. Lekker vergaderen met 28 landen dat wel, maar de koers van waarde wordt op een hoger platform bepaald.

Het andere nieuws van deze week is dat de euro klimt naar hoogtes die we een tijd niet hebben gezien. Voor lezers van DFT is dit geen verrassing, want we hebben het hier al weken over dat de EUR/USD zich richting de 1,40 aan het bewegen is.

Wat deze week in de schaduw van deze onderwerpen valt is veel belangrijker voor de toekomst van de beurzen en de waarde van de euro. De onderbouwing van de EUR/USD-stijging en het aanhoudend optimisme op de beurzen in brede zin kent namelijk een andere drijfveer dan regionale schermutselingen over een failliete en corrupte boedel. Dit is wat we horen en zien, maar de trigger ligt net als in 2013 ergens anders, hier heel ver vandaan.

Japan wel te verstaan, daar zien we net als in 2013 een duidelijke opwaartse focus ontstaan in de afgelopen weken. Zie daartoe de grafieken van respectievelijk USD/JPY , EUR/JPY en de Nikkei 225. Ja, zelfs met wetenschap van Oekraïne, Tsjetsjenië, Oezbekisten en wat nog meer.

 

In EUR/JPY heeft deze zelfde tussentijdse beweging ook 38,2% correctie ingehouden van de stijging vanaf april 2013. Daarbij komt als eerste het koersdoel van 152 in beeld waarna de pijlen op 162 gericht mogen worden.

In beide gevallen geldt dus dat er flink wat opwaartse potentie in zit en dat we nog maar net begonnen zijn. In 2013 gold dat dit bevestigd werd door het beeld van de Nikkei 225. De ontwaarding van de JPY leidde tot een waardestijging van de beurs in vergelijkbare mate.

 

De correlatie is er nog steeds en in dit geval is ook de hervatting van de stijging van USD/JPY en EUR/JPY gepaard gegaan met een hervatting van de opwaartse beweging in de Nikkei. De correctie heeft iets verder aangehouden dan in de valuta want hier is de correctie tot 50% van de voorgaande stijging gekomen. Maar ook hier geldt, het is een hogere bodem in de opwaartse trendmatige beweging.

Nu de gevolgen van dit alles. Abenomics 1 heeft er toe geleid dat heel 2013 de aandelenkoersen in brede zin opwaarts hebben bewogen. Het bijdrukken van JPY heeft dusdanige liquiditeit opgeleverd dat er veel geld naar de markten is gevloeid. Is deze beweging Abenomics 2? Zo ja, waar het zich naar laat aanzien, dan staat ons nog heel wat te wachten in positieve zin.

Wanneer we de koersdoelen van USD/JPY en EUR/JPY met elkaar crossen komen we tot koersdoelen die voor EUR/USD gelden. Zo werkt de wereld van de valuta nu eenmaal.

Woord bij daad voegende. 152/108,50 = 1,40. De crosswaarde van de eerste koersdoelen leveren een koersdoel van 1,40 voor EUR/USD op. Dan 162/ 113,50 = 1,4270. Dat is de berekening van de EUR/USD koers op basis van de tweede koersdoelen van de JPY crosses. Daarmee wordt dus het onderstaande scenario dat we al een tijdje aanhangen bevestigd.

Koersen boven de 1,40 en richting de 1,42 is wat uit deze grafiek gedistilleerd mag worden. Na het bereiken van de hoogste stand sinds 11/11/2011 zijn we dus op weg om ook de koersen die daar 2 weken voor nog genoteerd werden genoteerd op te zoeken. Dat is dan wel geen record van betekenis, maar wel behoorlijke ruimte vanaf huidige koersen in geld gemeten. Is dit het nieuws van de komende weken. We gaan het zien. Prettig weekend voor nu.

 

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com