Nieuws/Financieel
987668
Financieel

Het is het weer domoor, of … toch niet?

Ik ben op het ogenblik bezig mijn verwachtingen voor de rest van het jaar op te schrijven en, vanzelfsprekend, is een van de zaken waar ik rekening mee zal houden het ‘weer’. Het recent verschenen Beige Book noemde het weer meer dan 100 keer! Dus, wat is juist en wat niet?

De conclusie van mijn rapport zal luiden: Het weer zal verbeteren, maar de economie niet. De schade die aangericht is aan de Amerikaanse en de wereldeconomie is cyclisch van aard en niet veroorzaakt door het weer. Als er al een effect is, is het dat de hogere energie- en voedselrekeningen de consumentenuitgaven in de VS zullen verlagen en het spijt me te moeten zeggen dat geld dat besteed is aan energie en aan opgegeten voedsel NIET terug zal komen…

Om hier verder op in te gaan, laat ik hieronder een aantal relevante grafieken zien.

Het is triest en vrolijk tegelijk. De Fed legt alles op het bordje van het weer.

 

Bron: Seeking Alpha / Briefing.com

Intussen negeren de beleidsmakers het na-ijleffect van negen maanden tussen de verandering in rentetarieven en de reële economie. Deze grafiek laat de relatie zien tussen de afgegeven vergunningen voor de bouw van nieuwe huizen en de inverse hypotheekrente. Het bewijst dat de vertraging niet kan worden toegeschreven aan het weer|

 

Bron: St. Louis Fed.

Misschien verklaart dat meer dan “weather or ‘whether’”. Hieronder de FRED grafiek die de veranderingen laat zien in de 30-jarige hypotheektarieven van een jaar geleden!

 

Bron: St. Louis Fed.

En hier de laatste reden die verklaart waarom het weer eenvoudigweg de economische vertraging niet kan verklaren> de wereldwijde short tarieven zijn sinds mei met 40 basispunten gestegen.

 

Bron: Bloomberg

 

Steen Jakobsen is hoofdeconoom van Saxo Bank. Hij richt zich op ontwikkelingen in de wereldeconomie en de financiële markten.