Nieuws/Financieel
987704
Financieel

Banencijfer VS valt mee, werkloosheid stijgt

Het aantal nieuwe banen in de VS is in februari met 175.000 toegenomen. Gerekend was op 160.000 banen. De werkloosheid is licht toegenomen tot 6,7%, terwijl een stabilisatie op 6,6% was verwacht.

Het banencijfer over januari werd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid opwaarts bijgesteld van 113.000 naar 129.000.

De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep wel iets op, van 6,6 naar 6,7, waar op een stabilisatie werd gerekend. Dat kwam doordat vergeleken met januari 264.000 Amerikanen meer op banenjacht waren, en het aantal werkenden per saldo met slechts 42.000 toenam. Werklozen tellen alleen mee in de statistieken als zij actief op zoek zijn naar werk.

Winterweer

Veel economen vreesden dat het slechte winterweer net als in de voorgaande maand een rem zou hebben gezet op de banengroei. Econoom James Knightley van ING sprak dan ook van ,,al met al vrij goede cijfers'', ook gezien de forse bijstelling in positieve zin van het cijfer over januari.

Knightley wees er ook op dat het gemiddelde uurloon de sterkste stijging doormaakte in ruim een halfjaar tijd. Dat meer mensen aan het werk en daar ook nog eens meer aan verdienen, zou volgens hem de consumptie ten goede moeten komen.