Nieuws/Financieel
987754
Financieel

Grote supermarktfusie in VS

Supermarktketen Safeway, de een na grootste in de Verenigde Staten, wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Cerberus, eigenaar van de Albertsons-supermarktformule. De transactie, die donderdagavond bekend werd gemaakt en nog nog niet rond is, wordt geschat op een totale waarde van 9,2 miljard dollar.

De fusie, waarbij het management van Safeway de gecombineerde keten gaat leiden, moet het bedrijf in staat stellen kosten te besparen, het marktaandeel te vergroten en de concurrentie van giganten als Wal-Mart, Kroger-supermarkten of de discounters te weerstaan. Aandeelhouders van Safeway krijgen circa 40 dollar per aandeel uitgekeerd, voor het grootste deel in cash.

Samen krijgen Safeway en Albertsons 2400 winkels, 27 distributiecentra en 20 productielocaties. Bij de twee ketens werken samen meer dan een kwart miljoen mensen. Kroger, de grootste supermarktketen in de VS, blijft met ruim 2600 winkels nog steeds een maatje groter met een marktaandeel van ruim 19 procent.

Ahold

De nieuwe combinatie zou samen circa 13 procent van de markt in handen hebben. Mogelijk zullen de Amerikaanse mededingingsautoriteiten nog eisen dat er na de fusies winkels worden verkocht om de concurrentie niet te verstoren.

Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, is ook actief in de Verenigde Staten. De verscheidene winkelketens van de grootgrutter zijn vooral aanwezig in het noordoosten van de VS. De combinatie Safeway en Albertsons zit vooral in het midden en westen van het land.