Nieuws/Financieel
987790653
Financieel

OPEC komt bijeen via video over mogelijke productieverlaging

WENEN (AFN/BLOOMBERG) - Olieproducerende landen van het OPEC-kartel komen maandag via videoverbinding bijeen om over een mogelijke productieverlaging te praten. Dat zei een vertegenwoordiger van het kartel. Andere grote olieproducenten zoals Rusland en de Verenigde Staten nemen mogelijk eveneens deel aan de bijeenkomst. Daarvan zijn er nog geen bevestigingen.

De aanleiding voor de meeting is de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland en Saudi-Arabië om een einde te maken aan hun prijzenoorlog. De twee landen werden bij de vorige meeting van het oliekartel het niet eens met elkaar. Als wraakactie beloofden ze meer olie op te pompen in plaats van minder. Dat zorgde voor een crash van de olieprijzen. Dat kwam ook doordat de situatie op de oliemarkt al zeer fragiel was vanwege de ongekend grote vraaguitval door het nieuwe coronavirus.

Volgens Trump willen de Russen en de Saudi's hun olieproductie tot 10 miljoen vaten per dag terugdringen. Dat is ongeveer gelijk aan een tiende van de olieproductie wereldwijd. Het Kremlin ontkent dat er gesprekken gaande zijn met Saudi-Arabië. Dat land zei op zijn beurt een "eerlijke deal" met OPEC-landen en bondgenoten te willen sluiten. Een vertegenwoordiger van de OPEC+, waaronder het kartel en zijn bondgenoten vallen, bevestigde dat 10 miljoen vaten per dag een realistisch doel is.

Een deal over een productieverlaging is afhankelijk van hoeveel landen mee willen doen. Saudi-Arabië wil alleen minder olie oppompen als andere producenten, waaronder de VS, de pijn gaan delen. Trump gaat vrijdag in gesprek met de grootste Amerikaanse oliebedrijven. Productieverlaging is een van de opties die op tafel liggen.