Nieuws/Financieel
987817
Financieel

Van Rompuy: EU straft Rusland

Voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad heeft gewaarschuwd dat banktegoeden en bezittingen van Russen kunnen worden bevroren als het land in de Oekraïne actief blijft. De EU beperkt visumvrij verkeer met Rusland en zet de onderhandelingen over een nieuw algemeen (handels-)akkoord in de ijskast.

EU ziet bovendien af van verdere gesprekken met Moskou over visa's voor inreizende Russen en over de nadere topovereenkomst tussen de EU en Rusland.

Volgens Van Rompuy heeft Oekraïne een duidelijke keuze gemaakt voor een westerse politieke koers.

Volgens hem is er sprake van een 'illegaal referendum' over de Krim.

In drie stappen wil de EU de druk op Rusland opvoeren om het te laten inbinden en een dialoog aangaan met de nieuwe machthebbers in Oekraïne.

Volgens de Europese leiders heeft Rusland de afgelopen dagen te weinig gedaan om de spanningen op het Oekraïense schiereiland de Krim te verminderen. „Daden van agressie kunnen niet zonder gevolgen blijven”, stelde Van Rompuy. De situatie in Oekraïne moet zich ontspannen, maande hij. „Als Rusland daar niet in slaagt, zal dat ernstige, vergaande gevolgen hebben voor de relatie met de Europese Unie.”

Hij sloot verdere sancties niet uit, zoals gerichte maatregelen tegen personen of instellingen die verantwoordelijk zijn voor de agressie. Zij komen op een zwarte lijst: hun tegoeden in de EU worden bevroren en betrokkenen mogen de EU niet meer in.