Nieuws/Financieel
987846
Financieel

Eerste wanbetaling Chinees bedrijf

Zonnecellenfabrikant Shanghai Chaori Solar voldoet als eerste Chinese bedrijf in bijna twee decennia niet aan zijn betalingsverplichtingen. Het gaat om een rentebetaling van $14,6 miljoen op zijn obligatie.

Hoewel Chaori een klein bedrijf is, is de impact van de wanbetaling groot. Het kan de eerste keer worden dat een Chinees bedrijf in gebreke blijft. Tot nu toe sprong de Chinese overheid, al dan niet via staatsbanken, bij om bedrijven met risicovolle leningen op de been te houden.

Hierdoor stroomde er veel geld richting de Chinese markt voor bedrijfsobligaties, aangetrokken door de impliciete belofte dat de overheid zwakke bedrijven toch wel op de been zou houden.

Waarschuwing

Bovendien zijn veel leningen verstrekt via schaduwbanken, instellingen waar niet of nauwelijks toezicht op wordt gehouden. Afgelopen weken waarschuwde de president van de Bank of England Mark Carney nog voor de groei van deze leningen.

Hij noemde ze een bedreiging voor de wereldeconomie. In januari bereikte de totale kredietverlening in China de recordhoogte van 2,6 biljoen yuan, omgerekend ongeveer €310 miljard.

Volgens analisten zijn wanbetalingen dan ook onvermijdelijk en zelfs hard nodig voor een gezondere ontwikkeling van de economie. Door noodlijdende bedrijven niet langer uit de brand te helpen, wordt de groei van slechte kredieten ingedamd. Het afgelopen halfjaar zijn de rentes op Chinese bedrijfsobligaties opgelopen, een teken dat beleggers denken dat de risico's toenemen.

Aanklacht

Schuldeisers van Chaori laten de zaak niet over hun kant gaan en hebben een aanklacht ingediend tegen Citic Securities, de underwriter van de obligatie. Een van de beleggers zei tegen de Financial Times dat de investeringsmaatschappij niet eerlijk is geweest over de winstgevendheid van Chaori.

Hoewel Citic in staatshanden is, denken analisten van Bank of America niet dat de overheid alsnog de portemonnee trekt. *Als de overheid toestaat dat Chaori in gebreke blijft, is dat waarschijnlijk omdat de overheid de markt een lesje wil leren*, zo schreef strateeg David Cui.