Nieuws/Financieel
987852
Financieel

'Weinig gevolgen Ahold supermarktfusie VS'

De grote supermarktfusie die donderdag in de Verenigde Staten werd aangekondigd heeft op korte termijn geen grote gevolgen voor Ahold. Dat zeggen analisten van ING en Rabobank. Op den duur valt nog af te wachten hoe de consolidatie uitpakt.

Volgens Marco Gulpers van ING is de overname van Safeway door Cerberus, eigenaar van supermarktketen Albertsons, vooral ingegeven door de noodzaak kostenbesparingen door te voeren. Het is geen directe aanval op andere ketens. Bovendien is de geografische overlap tussen Ahold en Safeway/Albertsons beperkt. Maar Ahold mag van Gulpers best wat actiever om zich geen gaan kijken. Het concern zou bijvoorbeeld in de regio New York wat aan consolidatie kunnen doen, vindt de analist zonder concrete kandidaten voor ogen te hebben.

Rabobank merkt op dat Ahold met de combinatie alleen in New England en Pennsylvania wat overlap heeft. Omdat de twee supermarkten op dit moment vooral winkels in het midden en westen van de VS hebben, is het niet uitgesloten dat ze op den duur plannen zullen ontwikkelen voor meer activiteiten in het noord-oosten (waar Ahold vooral actief is). Aan de andere kant zouden Safeway en Albertsons juist kunnen besluiten de regio helemaal te verlaten, aldus Rabo.

Het aandeel Ahold noteerde vrijdag rond 12.00 uur 0,9 procent lager op 13,91 euro. De AEX stond 0,3 procent in de min.