Nieuws/Financieel
987892
Financieel

Poetin toont macht

De Russische president Poetin verordent vanochtend de terugtrekking naar de basis van de Russische troepen die in Rusland zelf op oefening waren. Niet de troepen op de Krim worden teruggetrokken. Deze juist niet, de berichten zijn dat er 16.000 extra Russische militairen zijn gearriveerd in de Krim en dat de troepenopbouw verder doorgaat.

De Amerikaanse futures reageren echter euforisch op het nieuws van terugtrekking. Een Oekraïense regeringslid vergeleek Poetin gisteren met Hitler. De zelfbenoemde regering in Kiev accepteert geen nieuwe Russische laarzen meer op Oekraïense grondgebied. Het IMF en de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry zijn vandaag in Kiev. De Oekraïense staatskas is leeg, de schulden zijn astronomisch en Kiev smeekt acuut om veel geld. Wie wil er betalen?

De Amerikaanse futures noteerden om half zeven vanochtend een kleine plus van rond 3 punten voor de S&P500 doordat de ontwikkelingen in Oekraïne niet aanzienlijk zijn verslechterd. Een bescheiden hogere opening werd voorzien voor de Europese beurzen. Maar nu plotsklaps het bericht van terugtrekking van troepen wordt afgekondigd, reageren de Amerikaanse futures zeer sterk optimistisch en wordt de S&P500 tot 15 punten hoger gelift in 5 minuten. De markt is zeer gespannen.

Te opportunistisch

In Oekraïne zelf verandert er echter niet zoveel. Dus ik ben bang dat de markten te opportunistisch hebben gereageerd. De Russen continueren hun militaire actie in de Krim en gaan onverdroten verder met hun bedachte actie. De Russische president Poetin weet precies hoe hij het Westen en de media moet bespelen. Zo snel als hij troepen terugtrekt, kan hij ze ook weer inzetten als dat nodig is. Poetin showt de wereld zijn macht.

Het Westen dreigt Rusland met een financiële en economische blokkade indien niet op zeer korte termijn, voor donderdag, wordt teruggetrokken uit de Krim wat Oekraïne als soeverein en territoriaal eigendom ziet. Maar wat gebeurt er als Rusland acuut alle financiële en economische belangen van Westerse landen en bedrijven in Rusland blokkeert? Volgens Ruslandkenners zal het Westen meer getroffen worden door een handels- en financieel-economische oorlog dan de Russen zelf.

Duitsland zal het meest worden getroffen door mogelijke significante financieel en economische sancties. De Duitse handelsbelangen met de Russen bedragen €70 miljard en de Duitsers zijn de topafnemer van Russisch gas. Ondertussen maakt de ECB gisteren bekend, bij monde van de nieuwe Franse rijzende ECB bestuurder Nouy, dat Europese banken die in Oekraïne opereren zich geen zorgen maken!!

Dus alstublieft meneer Poetin, wilt u op zo kort mogelijke termijn de Krim weer verlaten zonder bloedvergieten en terugkeren naar de oude situatie? Dan hoeven wij als Europa geen vervelende stappen te ondernemen die voor iedereen alleen maar verliezers op zal leveren. Vooral voor ons in Duitsland, maar dat wist u natuurlijk. Kanselier Merkel wenst geen Russische roulette te spelen en loopt op eieren.

Geen sancties

Gisteren op de eerste crisisvergadering in Brussel tussen de Europese ministers van Buitenlandse zaken zijn nog geen onmiddellijke sancties afgekondigd tegen Rusland. De Europese Unie waarschuwt  Rusland dat het klaar staat om te reageren met sancties als niet voor donderdag wordt begonnen met terugtrekken vanuit de Krim. Groot-Brittannië is zelfs bereid om sancties tegen Rusland uit te sluiten volgens een artikel in The Daily Telegraph van vandaag.

De Engelsen zijn bang dat elke sanctie tegen Rusland de zaak verder op scherp zal zetten in de Oekraïne, wat de crisis voor de wereldeconomie verder zal verslechteren. Het Engelse dagblad baseert zich op een overheidsdocument. Amerika daarentegen kondigt meteen de opschorting aan van de handels- en investeringsgesprekken met Rusland.

Amerika gaat vandaag verder met het opstellen van plannen om economische en politieke sancties te treffen tegen Rusland als deze niet wil ingaan op Westerse verzoeken om per direct alle militaire acties te staken en zich terug te trekken vanuit Oekraïne. Amerika is zelfs zover gegaan om af te kondigen dat het Rusland uit de G8 wil gaan gooien. Amerika zal als land het minst worden getroffen door mogelijke financieel en economische sancties.

Beurs onderuit

De Russische beurs MICEX is gisteren met 11 procent gedaald waardoor in één keer $60 miljard aan beurswaarde van de genoteerde Russische bedrijven is verloren. In één dag meer verloren dan de vijftig miljard dollar die de Sotchi Olympische winterspelen hebben gekost. De Russische Roebel koerste gisteren tot All Time Low dieptepunten ten opzichte van de dollar en de euro. Vanochtend veert de Russische MICEX weer wat op en koerst 2,77 procent hoger.

De Russische president Poetin schaakt en weet nu al zijn volgende drie stappen. Het Westen weet dit niet en moet lijdzaam afwachten. Poetin wil absoluut verder doorstoten is mijn mening en het totale Oostelijke deel van Oekraïne zich ook toe-eigenen. Daar wonen namelijk ook voornamelijk Russen en die moeten worden beschermd. Poetin zal op dezelfde wijze doorzetten, zonder bloedvergieten verder willen optrekken.  Poetin neemt wat hij denkt dat van Rusland is. Wie of wat stopt Poetin af?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.