Nieuws/Financieel
987903
Financieel

Euro-opmars dreigt te ontsporen

De krantenkoppen worden gedomineerd door de crisis in Oekraïne, die eindelijk duidelijker op het radarscherm van de markten te zien is. Risicobereidheid is duidelijk afgenomen in Azië en tijdens de vroege uren van de handel in Europa, die de week begon na het enthousiaste slot van de beuren in Europa en de VS. Op de valutamarkt vaart onder deze omstandigheden de Japanse yen wel en laat een sterke rally zien waarbij de USD/JPY door de bodem van 101,50 van de laatste drie weken zakt.

Verrassend genoeg verloor de euro onder deze omstandigheden maar een ietsepietsie terrein tegenover de dollar – verrassend, omdat de economische en financiële gevolgen van een escalatie van de crisis Europa veel harder zullen raken dan de VS. De gevolgen voor  Europa van een ineenstorting van Oekraïne zijn marginaal omdat, ondanks de grote bevolking van 45 miljoen mensen, de economie van dat land een derde kleiner is dan die van Griekenland. Maar er zouden veel grotere effecten kunnen optreden door de buitenlandse schuld van Oekraïne, die zo’n 100 miljard euro groot is en veel van die schuld afkomstig is van de Europese banken.

Vanaf nu zal het beslissend zijn hoe de reactie van de EU en de VS is op de Russische stappen, maar ook hoe de situatie zich op het grondgebied van Oekraïne ontwikkelt. Hoewel de retoriek vanuit de VS tamelijk strijdlustig was, is het moeilijk in te schatten wat de VS te winnen heeft bij het aanbieden van een agressieve interventie, ofwel in de vorm van sancties, danwel veel dramatischer, door het aanbieden van steun aan de anti-Russische troepen in Oekraïne wanneer een gewapende strijd uitbreekt. Ik zou verwachten dat de Europese NATO-leden een agressieve reactie van de NATO zullen afwijzen. De EU zal luid mopperen, maar iedere analyse vanuit een realpolitik perspectief laat zien dat hun belangen in Oekraïne marginaal zijn en de risico’s veel groter zijn omdat meer dan een kwart van Europa ’s gas en een flink deel van de olie-importen uit Rusland afkomstig zijn.

Dat gezegd hebbende blijft het gevaar op iets langere termijn van een verdere ineenstorting bestaan, afhankelijk van hoe de nieuwe regering in Oekraïne reageert op de Russische bewegingen, of het land naar een splitsing beweegt (met de aanname dat de Krim al op weg is geannexeerd te worden door Rusland) en de ernst van een strijd wanneer het land in tweeën wordt gescheurd.

Ondertussen …

 De laatste Chinese PMI-cijfers  waren weinig verrassend, met een inkoopmanagersindex die net boven de 50 uitkroop en de non-manufacturing PMI verbeterde tot een solide 55,5. De HSBC/Markit index wijst op een zich verdiepende recessie in de productiesector met een stand van 48,5.

De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief verhoogd van 5,5 naar 7% om de scherpe verzwakking van de munt te verdedigen die optrad nadat de crisis in Oekraïne zich ontvouwde. De roebel heeft dit jaar meer dan tien procent verloren en had vandaag een wanordelijke start van de week.

Vooruitblik

We zullen constant de ad hoc risico’s van de situatie in Oekraïne moeten overwegen, maar er zijn ook een aantal al bekende gevaren deze week door belangrijke gebeurtenissen, te beginnen met de ISM manufacturing cijfers die vandaag worden gepubliceerd. Curieus was dat de cijfers over vorige maand zwak waren ondanks het feit dat de regionale cijfers juist goed waren. Deze maand kregen we zwakke regionale cijfers, maar de voorlopige Markit PMI-cijfers waren behoorlijk goed. Ik verwacht een fors herstel en een sprong vooruit vanaf de extreem negatieve uitkomst van vorige maand. En bovendien blijft het aantrekkelijk deze hele week te geloven dat de Amerikaanse cijfers negatief beïnvloed zijn door het ontwrichtende weer. Terwijl ik dit schrijf richt ‘Titan’ een ravage aan in de oostelijke helft van het land. Het kan dus wel mei worden voor we weer een heldere kijk op de Amerikaanse economie kunne n krijgen na de publicatie van de cijfers over april.

Zonder de Oekraïense crisis zou ik hebben verwacht dat de EUR/USD zijn opmars verder zou voortzetten richting 1,4000 en mogelijk wel daarboven op de verwachting van alweer een ECB vergadering waarin geen besluiten worden genomen. Maar de situatie is nu veel complexer geworden en de gevaren van Oekraïne richten zich met name op de euro.

Stelliger dan ooit zeg ik: blijf voorzichtig.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.