Nieuws/Financieel
987917
Financieel

Krim en het eilandpatroon

De perikelen rond het Krim veroorzaken nerveuze koersbewegingen en zelfs positieve omkeerpatronen op de aandelenvelden. Links en rechts een zogenaamde Morning Star op de grafiek, dus mooie koopkansen. Met als passende titel “Krim en het eiland patroon” (het lijkt wel een aflevering uit de Kuifje serie) zal ik de Morning Star als een van de eiland patronen omschrijven en illustreren.

Koerspatronen

U weet dat een technisch analist dol is op koerspatronen, ofwel herkenbare koerssituaties uit het verleden op basis waarvan een betrouwbare uitspraak gedaan kan worden over de volgende stap van de markt. Veronderstelling daarbij is dat marktgedrag zich herhaalt, of anders gezegd Human Behavior nauwelijks aan wijzigingen onderhevig is. Gelukkig doen beleggers niet exact hetzelfde als in het verleden, dat zou beleggen niet interessant maken, toch? Dan zou er een 100% waarschijnlijkheid zijn en dat is niet leuk, dan zou je steeds een 100% score hebben. Nee, in geval van de zogenaamde eiland patronen, een van de categorieën uit het patronen handboek,   hebben we het over een waarschijnlijkheid van circa 78%, zo blijkt uit onderzoek. Dat wil zeggen dat in 78% van de gevallen de koers daadwerkelijk van richting verandert. Want een eiland patroon is een zogenaamd omkeerpatroon, het luidt een significante draai in de koers in.

Candles of bars

Koerspatronen kunt u waarnemen op een grafiek met zogenaamde bars, ofwel verticale streepjes die de hoogste en laagste koers vertegenwoordigen met een dwarsstreepje als slotkoers. Ik ben een voorstander van de candlestick, de witte en zwarte bodies met of zonder sprieten erop en/of eronder. U weet vast wel hoe een dergelijke candle of kaars tot stand komt. Nu kent een eiland patroon op een barchart andere karakteristieken dan die op een candle. Het verschil zit in de definitie van de zogenaamde gap ofwel gat in de chart. Bij een barchart ontstaat een gap tussen de uitersten van de bars, dus letterlijk een gaatje tussen de High en de Low (of andersom) tussen opvolgende bars. Bij een candle is er reeds een gap (in candlestick charting ook Window genaamd) tussen opvolgende bodies. De sprieten van een candlestick (de Highs en Lows) spelen dus geen rol bij de definitie van een gap. Het is maar dat u het weet.

Lengte van de eiland patronen

In bijgaande figuur heb ik de voorkomende eiland patronen voor u ingetekend. Ik zal ze niet in detail bespreken, maar wil wel melden dat er een onderscheid is in de lengte van de eilanden. U ziet meteen dat de zogenaamde Star patronen slechts één eiland kennen (let wel, het gehele patroon kent drie candles) en de Island patronen meerdere eilanden, tenminste als we elke candle of bar als eiland benoemen. Het is een uitzondering als een Island Reversal slechts één bar kent. Ook ziet u duidelijk het verschil in gaps zoals hiervoor omschreven. Voorts de melding dat een patroon een Bullish Omkeerpatroon kan zijn, zoals de Morning Star en de Island Bottom Reversal, waarbij de koers omdraait van zuid naar noord. Het omgekeerde geldt voor een Bearish Omkeerpatroon zoals de Evening Star en de Island Top Reversal.

 

Morning Star

Een Bullish Omkeerpatroon noem ik ook wel een stierenstempel, om aan te geven dat een dergelijk patroon indiceert  dat de bullen in het veld het stokje willen overnemen van de beren. Het is een duidelijke indicatie van een positieve draai in het actuele sentiment, waarbij de omkeer niet geleidelijk is, maar vrij abrupt. De Morning Star (zouden wij dit Ochtendster noemen?) bestaat uit drie candles. De middelste candle staat wat betreft de bodies onder de twee zij-candles, die beiden een gap met de middelste candle vormen. De eerste candle kent een zwarte body, want de beren voeren op dat moment nog de regie. De middelste candle is zwart of wit, met een voorkeur voor wit om de eerste stuiptrekking van de stier te illustreren. De derde candle kent een witte body waarvan de slotkoers minstens boven de middenprijs van de eerste candle ligt. Zo luidt de officiële definitie althans, ik moet bekennen dat ik met de laatste voorwaarde geen rekening hou, kleur van de candles en de gaps uiteraard vind ik belangrijker.

 

Goed, de Morning Star als betrouwbaar omkeerpatroon, een alleraardigst plaatje in het veld dat uitstekend dienst kan doen als bouwsteentje in een positief getint scenario. Kijkt u maar eens naar bijgaande daggrafiek van de AEX index, waar in de afgelopen drie dagen een uiterst felle Morning Star is ontstaan, ziet u hem staan? Dit impliceert dat we binnenkort toch weer de 4 op de borden kunnen gaan zien. Eerst omhoog naar 402, daarna de 409 in beeld, verder dan dat kritieke kantelpunt kijk ik vooralsnog niet.

Disclaimer

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland(www.rbs.nl/markets).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.