Nieuws/Financieel
987944
Financieel

Jonge vrouwen verdienen per uur meer dan jonge mannen

Hoog opgeleide jonge vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen gemiddeld een bruto uurloon dat iets hoger is dan hun, mannelijke leeftijdsgenoten krijgen. Het glazen beloningsplafond lijkt hiermee te zijn gebroken. Ook over de hele linie blijft het loonverschil tussen mannen en vrouwen afnemen. Zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het  Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toch bedroeg het verschil in bruto-salaris tussen mannen en vrouwen in 2012 nog altijd 18%.  Dit betekent dat voor elke euro die mannen verdienen een vrouw gemiddeld €0,82 ontvingen.  

Vooral vanaf de leeftijd van 40 jaar krijgen vrouwen aanzienlijk minder(17%) dan mannen in hetzelfde beroep.  Oudere vrouwen van 50 tot 55 jaar ontvangen gemiddeld zelfs tot een kwart minder dan hun mannelijke evenknieën. De verklaring hiervoor is, dat vrouwen vaker hun carrière tijdelijk onderbreken, bijvoorbeeld omdat ze moeder worden. Een derde van alle vrouwen heeft een baan in deeltijd. Zij werken tussen de 20 en maximaal 35 uur per week.  Parttime werken verkleinen de carrièrekansen van vrouwen wat op langere termijn een lager uurloon tot gevolg heeft.

De onderzoekers vonden het grootste verschil in bruto uurloon in de financiële sector. Vrouwen die bijvoorbeeld bij een bank werken, verdienen gemiddeld 30% minder dan hun mannelijke collega's. Ook in de handel, het vervoer en de horeca zijn de loonverschillen relatief hoog. De kleinste verschillen werden gemeten in de bouwnijverheid. Volgens de onderzoekers komt dit omdat in die branche de variatie in uurlonen ook het laagst is.