Nieuws/Financieel
988430
Financieel

Kalme handel op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten kwamen woensdag nauwelijks van hun plaats. Beleggers deden het na 2 roerige dagen als gevolg van de crisis in Oekraïne rustig aan en wachtten op het banenrapport van de federale overheid, dat eind deze week naar buiten wordt gebracht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond circa een halfuur voor het einde van de handel in New York 0,2 procent lager op 16.357 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1873 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,1 procent bij en stond op 4354 punten.

Voorbeurs bleek dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector, gemeten door salarisstrookverwerker ADP, in februari is blijven toenemen. De stijging was wel wat lichter dan economen gemiddeld hadden voorspeld. Het cijfer geldt als een voorbode voor de overheidscijfers over de arbeidsmarkt, die vrijdag worden gepubliceerd.

Rapport

Een rapport van de Federal Reserve bracht de koersen evenmin in beweging. De koepel van centrale banken stelde in zijn zogeheten Beige Book vast dat de recente dip in het economisch herstel inderdaad grotendeels het gevolg lijkt te zijn van het strenge winterweer in sommige regio's. Over het algemeen ziet de Fed nog altijd een bescheiden tot gematigde groei.

De financiële sector voerde de boventoon op Wall Street. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase stonden bovenaan de Dow met koerswinsten van 1,9 en 1,6 procent. ExxonMobil bungelde onderaan met een verlies van 2,8 procent. De oliemaatschappij heeft grote exploratiebelangen in Rusland, die door de Oekraïense kwestie in de knel kunnen komen.

Honeywell

Industrieconcern Honeywell, dat onder meer elektronica voor de luchtvaart en klimaat- en beveiligingssystemen maakt, liet weten de komende 5 jaar ruim 10 miljard dollar te willen investeren in overnames. Daardoor moet de omzet in 2018 met ruimschoots datzelfde bedrag zijn toegenomen tot meer dan 50 miljard dollar. Het aandeel steeg 0,1 procent.

De euro was 1,3735 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 101,12 dollar per vat. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 107,61 dollar op.