Nieuws/Financieel
988439
Financieel

Eindelijk rust op Damrak

De Amsterdamse beurs bleef, voor het eerst deze week, dicht bij huis. De AEX sloot nagenoeg onveranderd. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne leek op het Damrak vandaag een ondergeschikte rol te spelen, al bleven beleggers voorzichtig. Amerikaanse macrocijfers bleven bovendien achter bij de verwachting.

De AEX-index sloot fractioneel lager op 398,6 punten. De Midkap-index ging 0,5% omhoog naar 671,3 punten.

Ook de grote beurzen elders in Europa deden een stapje terug. Londen verloor 0,7%, Frankfurt zakte 0,5%. De beurs van Parijs verloor 0,1%.

Op het moment dat de handelsdag hier ten einde was, stond Wall Street vlak. De Dow Jones-index noteerde 0,3% lager. De S&P500 en technologiebeurs Nasdaq stonden fractioneel hoger.

In Azië voerden groene borden de boventoon in reactie op de verminderde spanningen rond Oekraïne.  De Nikkei-index won vanochtend 1,2%. De Chinese premier Li Keqiang heeft tijdens het jaarlijkse Nationale Volkscongres bekendgemaakt dat het land mikt op een groei van 7,5% in 2014.

Rust keert terug na achtbaanrit

De beurzen waren vandaag aanmerkelijk rustiger na de forse daling op maandag en het herstel op dinsdag. De schrik rond Rusland en Oekraïne zwakte af nu de Russische president Poetin in een toespraak liet doorschemeren niet te streven naar een annexatie van het Oekraïnese schiereiland de krim.

Voglens handelaar Serge Enneman (ABN Amro) is de paniek even gesust. "Het lijkt vandaag weer business as usual. Maar we weten nog niet hoe we hieruit komen. Zodra er sancties worden geheven, zul je weer een reactie zien, vooral in de olie- en gassector."

In de middag konden beleggers zich richten op cijfers van salarisstrookjesverwerker ADP. In februari kwamen er volgens ADP in de Amerikaanse private sector 139.000 nieuwe banen bij, iets minder dan de 150.000 banen waar de markt rekening mee had gehouden. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector nam in februari toe, maar in een lager tempo dan een maand eerder, zo bleek uit de ISM-index.

Ondanks de wat tegenvallende cijfers liep de AEX het verlies in de middag wat in. Volgens marco-econoom Emile Cardon (Rabobank) zitten beleggers met hun hoofd nog altijd meer bij het conflict rond de Krim. "Zodra daar weer iets gebeurt, gaat dat de beurs bepalen."

Bovendien denkt Cardon dat de slechtere cijfers vanuit de VS onder beleggers de hoop aanwakkeren dat de Fed even een pauze inlast bij het afbouwen van de economische steunmaatregelen. "De cijfers geven ook een wat vertekend beeld vanwege de strenge winter."

Nabeurs publiceert het stelsel van Amerikaanse centrale banken Fed hun beige book, met daarin informatie over de huidige stand van de Amerikaanse economie. Handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) hoopt hierin wat meer aanwijzingen te horen over de koers die de Fed gaat varen. "De cijfers zijn de afgelopen maanden minder rooskleurig, dus wat gaat de Fed nu doen met hun stimuleringsbeleid voor de economie?"

Gemalto wint terrein

In de AEX deed een aantal fondsen een stapje terug na de sterke rebound van de voorgaande dag. Fugro, dat vrijdag de cijfers publiceert, zakte naar de laatste plaats met een 2,1% lagere slotkoers op €40,92. Ziggo leverde 1,7% in op €32,85. SBM Offshore ging 1,4% omlaag op €10,95.

Grootste stijger was Gemalto, dat in aanloop naar de jaarcijfers 2,6% meer waard werd op €81,24. Morgen opent de digitaal beveiliger de boeken, analisten voorspellen dat het Franse bedrijf de winst en omzet vorig jaar heeft opgevoerd.

Aegon klom 1,9% op €6,55. Imtech (€2,03) en DSM(€47,89) sloten beide met 1,4% winst.

ArcelorMittal eindigde 0,3% hoger op €11,27, het bedrijf gaat 5400 ton plaatstaal leveren voor gebruik bij het offshore-olieveld Zakum in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Financiële details werden niet bekend gemaakt.

AkzoNobel eindigde op een winst van 1,3% op €60,25. Het verfbedrijf gaat de capaciteit van zijn bedrijf in China uitbreiden.  ING heeft verder het koersdoel van Akzo flink opwaarts bijgesteld.

TomTom in trek

Bij de middelgrote fondsen klom Corbion naar de eerste plek met een 3,4% hogere koers op €16,67. TomTom werd 2,3% meer waard op €4,76. De fabrikant van navigatiekastjes gaat in zee met de producent van indoorkaarten Micello. OCI (€36,98) en Aperam (€16,76) klommen beide 1,9%. Detacheerder Brunel presteerde 1,6% beter op €47,08.

Grootste daler was Pharming, het beweeglijke biotechbedrijf ging 2,1% omlaag op €0,55. Nutreco (€32,98) en Boskalis (€36,24) verloren beide 0,8%.

ASCX-fonds Exact profiteerde van een enthousiast analistenrapport van de Rabobank over het IT-bedrijf. Het aandeel werd 2,4% meer waard op €27,90. 

AND (+6,3% op €3,70) was nog meer op dreef na het nieuws dinsdag nabeurs dat de digitale kaartemaker diverse contracten heeft afgesloten.

Grontmij zakte 0,2% op €3,51 na het nieuws dat ING zijn belang in het advies- en ingenieursbedrijf heeft teruggebracht tot 14,85%.

Hier vindt u al het bedrijfsnieuws van vandaag op een rij

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT