Nieuws/Financieel
988442
Financieel

Investeerders OIM moeten belang afbouwen

Grootaandeelhouders Mercurius en Budeste van het Belgische beursfonds Opportunity Investment Management moeten hun gezamenlijke belang in het in Groot-Brittannië gevestigde fonds afbouwen tot maximaal 30,1 procent. Dat heeft een Britse toezichthouder woensdag bepaald.

OIM-topman Marius Ritskes beschuldigde investeringsmaatschappij Mercurius van vastgoedbelegger Henk Stienstra er vorig jaar van een groter belang te hebben in het fonds dan hij zelf aangaf. Door een te laag belang te melden zou hij de verplichting tot een openbaar bod willen ontlopen.

Mercurius zou beschikken over 30,13 procent van de stemrechten bij het fonds en via Budeste Maastricht nog eens 12,88 procent van de stemmen hebben. Het UK Takeover Panel stelt nu ook vast dat de twee partijen samenwerken. Zij moeten nu hun gezamenlijke stemrecht afbouwen tot maximaal 30,13 procent.

Ritskes is de topman van versnellingsbakkenfabrikant Antonov, dat zijn beursnotering in Amsterdam vorig jaar verloor. Ook oud-Antonovbaas Jos Haag is bestuurder bij OIM.