Nieuws/Financieel
988511
Financieel

Adidas voorziet groot negatief valuta-effect

Adidas verwacht dat de resultaten ook dit jaar flink zullen worden beïnvloed door negatieve wisselkoerseffecten. Het Duitse sportmerk maakte woensdag bij de presentatie van de cijfers over 2013 bekend dat de omzet exclusief valuta-effecten dit jaar met een ,,hoog enkelcijferig'' percentage zal stijgen. De winst komt naar verwachting uit tussen 830 en 930 miljoen euro.

De waardedaling van een reeks valuta's leidde in september vorig jaar tot een winstwaarschuwing van Adidas. Het bedrijf had onder meer last van een zwakkere Russische roebel, Japanse yen, Braziliaanse real en Turkse lire. Destijds werd de winstverwachting voor 2013 bijgesteld van 890 à 920 miljoen euro naar 820 à 850 miljoen euro.

Woensdag presenteerde het bedrijf een jaarwinst van 787 miljoen euro. De omzet daalde met 2,6 procent tot 14,5 miljard euro. Exclusief de wisselkoerseffecten zou de omzet met 3 procent zijn gestegen.

WK voetbal

De winstprognose voor dit jaar betreft de winst exclusief afschrijvingen en verhoudt zich tot 839 miljoen euro in 2013. In 2012 kwam dit resultaat uit op 791 miljoen euro. De winstgroei moet dit jaar vooral voortkomen uit het WK voetbal, dat deze zomer plaatsvindt in Brazilië. Adidas levert de officiële bal voor het toernooi, de Brazuca, en de tenues van diverse nationale elftallen.

,,Vanuit een operationeel perspectief bestaat er geen twijfel dat 2014 een succesvol jaar voor ons wordt'', aldus bestuursvoorzitter Herbert Hainer. Dinsdag maakte Adidas bekend dat het contract van de 59-jarige topman met 2 jaar wordt verlengd tot eind 2017. Dat is enerzijds een beloning voor Hainers ,,extreem succesvolle prestaties'' sinds hij in 2001 de leiding kreeg, anderzijds heeft Adidas met de contractverlenging tijd gecreëerd om naar rustig naar een opvolger te kunnen zoeken.