Nieuws/Financieel
988575
Financieel

Britse curatoren Lehman Brothers houden £5 miljard over

De curatoren die het faillissement van de Britse tak van Lehman Brothers afwikkelen, verwachten ongeveer £5 miljard (€6,1 miljard) over te houden. De schuldeisers van de zakenbank krijgen volgende maand hun laatste schulden terugbetaald en kunnen mogelijk de miljarden extra ook in hun zak steken.

Een van de curatoren legt tegen Reuters uit dat de bewuste tak van Lehman, Lehman Brothers International Europe, failliet is gegaan door een acuut gebrek aan cash. Dit ontstond nadat het Amerikaanse moederbedrijf omviel, aan de balans van de bank lag het volgens de curator niet.

De val van Lehman Brothers in september 2008 wordt over het algemeen gezien als het startschot van de financiële crisis.

Les voor wetgevers

PwC-curator Tony Lomas zegt dat het afwikkelen van Lehmans faillissement een belangrijke les is voor wetgevers en centrale banken. Die denken vooral aan kapitaaleisen voor de banken en houden volgens de curator te weinig rekening met acute liquiditeitsproblemen, zoals die Lehman Brothers de das om deden.

Schuldfondsen

De curatoren zoeken nog uit wie precies aanspraak kan maken op welk deel van het overschot. Bovendien zijn zij, zes jaar na dato, nog druk met het verkopen van de laatste bezittingen van de bank.

De extra miljarden zijn een flinke meevallers voor fondsen, die de afgelopen jaren met een flinke korting delen van de schuld opkochten. Zij speculeerden er daarmee op dat de curatoren de volledige schuld terug zouden betalen. Volgens de curator is ongeveer de helft van de totale schuld in handen van zulke schuldfondsen, die zich richten op 'distressed debt'.

Nederland

Een ander onderdeel van Lehman Brothers, Lehman Brothers Treasury, was in Nederland gevestigd. De curatoren hebben de schuldeisers tot en met eind 2013 $1,65 miljard terugbetaald.