Nieuws/Financieel
988612
Financieel

Economische groei eurozone trekt aan

De economische groei in de eurozone is in februari sterker gegroeid dan eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex voor de euro-economieën steeg vorige maand van 52,9 naar 53,3. Eerder werd een geringe daling, tot 52,7, gemeld. Een stand hoger dan 50 wijst op een toename van de economische activiteit. Die groei heeft volgens Markit nu het hoogste peil in bijna 3 jaar bereikt.

De sterkere groei kwam onder meer door een positievere ontwikkeling van de dienstensector dan eerder werd gedacht. Zo groeide de activiteit onder Duitse dienstverleners sterker dan bij een eerste raming werd ingeschat en viel de krimp in de Franse dienstensector kleiner uit dan gedacht.

Spanje

Daarnaast nam de activiteit in de Spaanse dienstensector voor de vierde achtereenvolgende maand toe en toonden dienstverleners in Italië de sterkste groei in bijna 3 jaar.

De sterkere groei, die woensdag ook tot uiting kwam in een onverwacht sterke toename van de winkelverkopen in de eurozone, vergroot volgens ING-econoom Martin van Vliet de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bij de maandelijkse rentevergadering geen actie onderneemt.

Tijdelijke pauzering

Mocht de ECB met het oog op het kwetsbare herstel, de lage inflatie en de sterke euro toch iets willen doen, dan gebeurt dat volgens hem waarschijnlijk in de vorm van een tijdelijke pauzering van de sterilisatie van eerder opgekochte obligaties. Met die sterilisatie voorkomt de ECB dat de opkoop van obligaties ervoor zorgt dat er meer geld in omloop komt. Door de sterilisatie te stoppen wordt de liquiditeit in de financiële sector wel vergroot.

Van Vliet acht het ook mogelijk dat ECB-president Mario Draghi met een meer expliciete voorspelling voor het monetaire beleid in de komende tijd komt. Vooralsnog bestaat de 'forward guidance' uit de boodschap dat de rente nog geruime tijd op of onder het huidige lage peil zal blijven.