Nieuws/Financieel
988613
Financieel

Meer winst, iets minder omzet voor Eneco

Energiebedrijf Eneco heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 241 miljoen euro, 3 procent meer dan in 2012. De omzet daalde wel licht, van 5,26 miljard in 2012, tot 5,25 miljard euro. Dat maakte Eneco, dat in handen is van een groep Nederlandse gemeenten, woensdag bekend.

De winst werd gedrukt door een forse afschrijving van 68 miljoen euro op stroomactiviteiten in Nederland en België. Het is niet meer rendabel om elektriciteit op te wekken met gasgestookte centrales. Daarnaast stonden de inkomsten onder druk door de economische crisis, waardoor vooral de zakelijke klanten minder energie verbruikten. Ook door het zachte weer in de laatste maanden van 2013 werd minder energie verbruikt. Dat werd deels gecompenseerd door het strenge winterweer aan het begin van het jaar.

Guido Dubbeld, financieel directeur bij Eneco, voorziet dat het ,,niet eenvoudig zal zijn'' om de nettowinst dit jaar te handhaven op hetzelfde niveau als in 2013. De prijzen blijven volgens hem onder druk staan door een overschot aan goedkope energie uit Duitse kolencentrales. Ook blijft de onderneming last houden van de ontwikkeling dat het opwekken van elektriciteit in gascentrales meer kost dan dat het oplevert. ,,De ontwikkeling van de elektriciteits-, gas- en CO2 marktprijzen blijft ongunstig voor de elektriciteitsproductie met gascentrales'', aldus Dubbeld.

Eneco investeerde het afgelopen jaar een recordbedrag van 854 miljoen euro in onder meer windmolenparken, zonne-energie en een bio-energiecentrale. Dubbeld voorziet dat dit bedrag in 2014 verder oploopt tot zo'n 900 miljoen euro.