Nieuws/Financieel
988666
Financieel

China mikt op groei economie van 7,5 procent

China mikt ook dit jaar op een economische groei van 7,5 procent. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang woensdag op het jaarlijkse Nationale Volkscongres bekendgemaakt.

Daarmee ligt de ambitie op hetzelfde niveau als vorig jaar, toen de daadwerkelijke groei uitkwam op 7,7 procent. Keqiang gaf in zijn toespraak aan dat de ontwikkeling van de economie de belangrijkste taak blijft voor de regering. In dat kader is het belangrijk dat de groei op een ,,passend'' niveau blijft, stelde hij.

De afgelopen tijd zijn de zorgen over de duurzaamheid van de Chinese economie toegenomen. Daarbij wordt vooral gewezen op de enorme groei van de kredietverlening in het land en de grote rol die schaduwbanken, financiële instellingen waarop weinig toezicht is, daarin spelen. China probeert de kredietverlening in te perken, maar wil voorkomen dat daarmee een zware rem op de economische groei wordt gezet.

Streven

Volgens de premier past het groeidoel bij het streven om een ,,gematigd welvarende maatschappij'' op te bouwen. Hij rekent er daarbij op dat de groei het vertrouwen dat de markten in China hebben zal versterken en zal helpen bij het hervormen van de economie. ,,En nog belangrijker: een stabiele groei garandeert werkgelegenheid', voegde hij daaraan toe.

Economen zetten woensdag vraagtekens bij het doel van de regering. Afgelopen week nog bleek uit nieuwe cijfers dat de groei van de industriële activiteit in China flink is afgekoeld. Volgens de toonaangevende graadmeter van de Britse bank HSBC zou zelfs sprake zijn van krimp. De vergelijkbare index voor de dienstensector wees woensdag op een aanhoudende groei in dat deel van de economie, op ongeveer hetzelfde niveau als in januari.