Nieuws/Financieel
988682
Financieel

Chevron wint zaak miljardenboete Ecuador

De miljardenboete die Ecuador aan het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft opgelegd is op een corrupte manier tot stand gekomen. Zo oordeelde dinsdag een Amerikaanse rechter in de zaak. De uitspraak maakt het minder waarschijnlijk dat de inheemse stammen die de zaak tegen Chevron hebben aangespannen, de schadevergoeding van 9,5 miljard dollar zullen krijgen die hen door een rechter in Ecuador is toegewezen.

Volgens de Amerikaanse rechter is er bewijs dat aantoont dat de uitspraak van de rechters uit Ecuador uit 2012 tot stand is gekomen na omkoping en valsheid in geschrifte. Het is bovendien onzeker of de mensen die geleden zouden hebben onder de activiteiten van Chevron in Ecuador het geld ooit zelf zouden zien.

Texaco

In 2012 oordeelde het gerechtshof in Ecuador dat Chevron's dochter Texaco tussen 1960 en 1990 forse schade heeft aangericht in het Amazonegebied. Het Amerikaanse bedrijf noemde het proces toen politiek gemotiveerd en corrupt. Chevron zei al 40 miljard dollar te hebben betaald om de vervuiling door olieboringen op te ruimen.