Nieuws/Financieel
992775
Financieel

TenCate voelt bezuinigingen

TenCate heeft de winst in 2013 licht zien dalen. Ook de omzet kwam iets lager uit dan een jaar eerder. Dat maakte de producent van technisch textiel donderdag bekend. Het bedrijf voelde de wereldwijde overheidsbezuinigingen.

Topman Loek de Vries sprak van een uitdagend jaar, dat in het teken stond van terughoudende overheidsmarkten vanwege krapte met budgetten. Zo werd de Amerikaanse defensiemarkt getroffen door een automatische begrotingskorting en speelde onzekerheid over de terugtrekking van het Amerikaanse leger, een grote klant, uit Afghanistan de defensiemarkt parten. Het aandeel van de defensiemarkten in de totale omzet van TenCate daalde van 13 procent in 2012 naar 8 procent in 2013.

,,De meeste private markten ontwikkelden zich daarentegen positief'', aldus de bestuurder. De markt voor composieten bleef zich in 2013 gunstig ontwikkelen, aldus De Vries. De eerste omzetten in zogenoemde automotivecomposieten werden geboekt door de overname van Amber Composites in januari 2013. Het aandeel in de omzet van TenCate afkomstig uit de mobiliteitsmarkt steeg naar 12 procent in 2013. TenCate is daardoor minder afhankelijk geworden van overheidsuitgaven, zo constateert het.

Defensie

TenCate realiseerde een winst van 19 miljoen euro, tegen 20,9 miljoen euro een jaar eerder. De opbrengsten zakten met 4 procent tot iets meer dan 1 miljard euro. De defensiegerelateerde omzet kwam 40 procent lager uit dan in 2012, terwijl het onderdeel Advanced Composites een omzetgroei van 16 procent boekte.

Het bedrijfsresultaat van het concern uit Almelo bedroeg 48,7 miljoen euro. TenCate stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel.