Nieuws/Financieel
992821647
Financieel

Op de beursvloer

Unibail ster op zwakke beurs

De AEX verloor donderdag stevig terrein, doordat beleggers het vertrouwen verloren dat er op korte termijn een nieuw steunpakket in de VS komt. Shell, ASML en Randstad kregen de sterkste klappen. Winkelvastgoedfonds Unibail won stevig op hoop dat een geplande aandelenemissie niet doorgaat, terwijl Fugro vanwege de dreiging hierop juist onderuit ging.

De AEX sloot 2% lager op 560,5 punten. Technisch analist Nico Bakker wijst erop dat door de terugval de weerstand bij 575 punten onaangetast blijft. „De bovenkant van de markt zit dus dichtgetimmerd. Als de gemiddelde lijn op 555 stand houdt, zijn er weer korte termijn koopkansen richting 575. Onder 555 betekent een ernstige verzwakking van het technische beeld.”

De AMX daalde 1,6% naar 838,1 punten. De koersenborden in Londen (-1,7%), Frankfurt (-2,5%) en Parijs (-2,1%) kleurden eveneens dieprood.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,5% lager en had de Nasdaq-index 1% ingeleverd.

De belangrijkste reden voor de verkoopgolf was de opmerking van de Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën woensdagavond dat een nieuw coronasteunpakket er vóór de presidentsverkiezingen van 3 november waarschijnlijk niet inzit. „Dit maakt nogmaals duidelijk dat de grote drijfveer voor de beurzen stimulus op korte termijn is. Hoe langer het duurt voordat Jan Modaal steun krijgt, hoe gevaarlijker het wordt. Bedrijven kunnen beter stationair doordraaien dan failliet gaan, want daardoor wordt veel meer kapitaal vernietigd”, aldus directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Bender denkt dat als Donald Trump de verkiezingen verliest, het steunpakket er niet komt voor de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. „Misschien dat Trump toch nog probeert om snel tot een akkoord met de Democraten te komen, die een veel ruimer steunpakket willen. Het is aan hem wel toevertrouwd dit dan als een overwinning te claimen.”

Ook de aanhoudende opmars van het coronavirus in veel Europese landen baart Bender zorgen, vooral omdat dit tot strengere maatregelen leidt. Zo heeft Frankrijk de noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd en lijken extra maatregelen in Duitsland onvermijdelijk vanwege het recordaantal nieuwe coronabesmettingen. „Hoe langer de lockdown duurt, hoe schadelijker voor de economie. Ik pleit voor harde financiële consequenties voor overtreders, die er immers voor zorgen dat de belastingen langdurig omhoog moeten om de schulden weer af te bouwen.”

Aan het Brexit-front dreigt opnieuw een belangrijke deadline niet gehaald te worden. Vanavond verstrijkt het moment waarvoor volgens de Britse premier Boris Johnson een akkoord moet zijn bereikt over een handelsverdrag met de Europese Unie voor na het vertrek van de Britten. Beide partijen zijn tijdens maandenlange onderhandelingen echter nauwelijks bij elkaar gekomen.

Unibail schiet omhoog

De conjunctuurgevoelige uitzender Randstad eindigde in de AEX met een min van 4,3% onderaan.

Royal Dutch Shell zakte 3,7%, mede in reactie op de terugval van de olieprijzen met 2-3%.

Het zwaar in de index wegende ASML daalde 3,5%. Woensdag reageerden beleggers al negatief op de kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant.

ABN Amro hield het verlies tot 1,1% beperkt. Het Openbaar Ministerie heeft het witwasonderzoek tegen het bankconcern bijna afgerond. Hierdoor kunnen volgens De Telegraaf de onderhandelingen over een schikking met de bank van start gaan. Analisten vermoeden dat de schikking voor ABN Amro op zo’n €400 miljoen zal uitkomen.

Unibail-Rodamco-Westfield was met een plus van 14,1% een positieve uitschieter. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voormalig Unibail-baas Léon Bressler heeft de aanval ingezet op het plan van het winkelvastgoedfonds om voor €3,5 miljard aan aandelen uit te geven. Bender noemt dit een riskante strategie. „Unibail zit in zwaar weer en als de aandelenemissie niet door gaat, neemt de kans op een faillissement aanzienlijk toe.”

Maaltijdenbezorgdienst Just Eat Takeaway won 1,8%. De woensdag goed ontvangen kwartaalcijfers hebben tot veel koersdoelverhogingen door analisten gezorgd.

In de AMX ging Fugro 12% onderuit. In reactie op speculaties in de markt meldde de bodemonderzoeker in gesprek te zijn over een herfinanciering, inclusief een aandelenemissie.

SBM Offshore en technologiebedrijf TKH volgden met minnen van 3,7% respectievelijk 3,1%.

Smallcap TomTom, die woensdag met weinig inspirerende kwartaalcijfers naar buiten kwam, ging 5,8% onderuit.

Op de lokale markt schoot AND 9,7% omhoog. De navigatiespecialist gaat meer inzetten op specifieke route-informatie, zoals gebieden met milieuzones, en wijzigt zijn bedrijfsnaam in GeoJunxion..

De leverancier van software voor klantcontactcentra CM.com 2,4%, na de publicatie van stevige groeicijfers over het derde kwartaal.

RoodMicrotec steeg 1,1%, omdat het chipbedrijf vertrouwen heeft in een positief resultaat in het tweede halfjaar.