Nieuws/Financieel
992955877
Financieel

'Positivisme op Wall Street om handelsdeal'

New York - De aandelenbeurzen in New York zullen maandag naar verwachting met winsten aan de nieuwe handelsdag beginnen. Beleggers zijn goedgemutst door de vrijdag aangekondigde handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten, vooral omdat met de deal veel onzekerheid verdween. Als onderdeel van de afspraken verlaagt Washington de tarieven terwijl Peking meer Amerikaanse landbouwproducten zal aankopen.

Exacte details ontbreken nog. Zo is nog niet duidelijk hoeveel landbouwproducten China zal gaan aanschaffen. Ook is niet duidelijk hoe snel de VS eerder opgelegde tarieven zal gaan afbouwen. In Azië was het beeld eerder op de dag gemengd. Beleggers leken her en der winsten te nemen. De beurs in Shanghai eindigde hoger, mede door de steun van een sterker dan verwachte groei van de Chinese industriële productie en de winkelverkopen.

Qua bedrijven in New York weet Boeing de aandacht op zich gericht. De vliegtuigmaker zou een tijdelijke productiestop van de gewraakte 737 MAX overwegen. Die kisten worden uit veiligheidsredenen al maanden aan de grond gehouden. Onduidelijk is nog altijd wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen.

Miljardendeal

Ook de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay, die ook een notering heeft in New York, staat in de belangstelling. Het bedrijf verdwijnt mogelijk toch niet van de beurs in Toronto. Voorzitter Richard Baker overweegt het bod dat hij met een groep aandeelhouders heeft neergelegd, in te trekken. Een grote aandeelhouder van het Canadese bedrijf ligt dwars.

International Flavors & Fragrances (IFF) maakte verder bekend de voedselingrediëntendivisie van DuPont over te nemen. Daarvoor betaalt het bedrijf 26,2 miljard dollar.

Voorkennis

Verder reageren beleggers op berichten over techbedrijf Uber. Oud-baas Travis Kalanick verkocht deze maand voor ongeveer 350 miljoen dollar aan aandelen in het bedrijf. Verder rekenen de Duitse automakers Daimler en BMW met hun gebundelde autodeel- en mobiliteitsdienst FreeNow op een flinke omzetgroei. Daarmee worden ze meer en meer een concurrent voor Uber, maar ook diens branchegenoot Lyft.

Een aandeelhouder van kopieermachinefabrikant Xerox maakte bekend de activistische belegger Carl Icahn voor de rechter te dagen. Volgens het Miami Firefighters Relief and Pension Fund was sprake van handel met voorkennis toen Icahn eerder dit jaar voor 1,2 miljard dollar aan aandelen in computer- en printermaker HP kocht.

Nasdaq

Verder staat afslankbedrijf WW International, voorheen bekend als Weight Watchers, in de schijnwerpers. Tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey blijft tot zeker 2025 verbonden aan het bedrijf.

De Dow-Jonesindex sloot vrijwel vlak op 28.135,38 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens een fractie tot 3168,80 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kwam wel van zijn plaats en steeg 0,2 procent, tot 8734,88 punten.