Nieuws/Financieel
993535489
Financieel

Grootste order stekkerauto’s ooit: 100.000 Tesla’s naar Hertz voor verhuur

Amsterdam - Autoverhuurder Hertz heeft een megaorder van 100.000 elektrische auto’s geplaatst bij Tesla. Daarmee voegt de autoverhuurder, die nog geen jaar geleden werd gered van de ondergang, tot vreugde van Tesla-aandeelhouders zo’n $4,2 miljard aan omzet toe aan Tesla.

De order van Hertz is het de grootste bestelling van elektrische auto’s ooit. Opvallend is ook dat Hertz de catalogusprijs betaalt voor de Model 3’s van Tesla, terwijl normaal gesproken fikse kortingen worden bedongen op dit soort grote bestellingen. De auto’s moeten voor begin 2022 geleverd worden.

Faillissement

De bestelling komt exact een jaar nadat Hertz gered werd van de ondergang. De autoverhuurder, die erg afhankelijk is van de reizigers op luchthavens, zag vorig jaar april door corona zijn volledige markt wegvallen. Onderhandelingen met schuldeisers liepen op niets uit en faillissement leek onafwendbaar tot in oktober 2020 een groep investeerders, waaronder Apollo Capital, Certares Opportunities en Knighthead Capital, de reddingsboei toewierp.

Hertz wil nu haast maken met het elektrificeren van de vloot. De 100.000 Tesla Model 3’s worden uitgerold in de Verenigde Staten en enkele steden in Europa. Daarnaast wil de autoverhuurder ’duizenden laadstations’ plaatsen bij de verhuurlocaties en krijgen klanten van Hertz toegang tot drieduizend snellaadstations van Tesla.

Chiptekort

„Het nieuwe Hertz wordt een leidende mobiliteitsbedrijf, beginnend met de grootste elektrische huurwagenpark in Noord-Amerika”, zegt Mark Fields, interim ceo van Hertz. Met de huidige bestelling bestaat een vijfde van de circa half miljoen grote huurvloot van Hertz uit elektrische auto’s. Overigens houdt Hertz nog wel een slag om de arm, omdat chiptekorten de snelle productie en levering van de wagens nog kunnen hinderen.

Tesla geeft met deze megaorder een forse dreun aan zijn Amerikaanse concurrenten General Motors en Ford. Afgelopen jaar waren GM, Nissan en Ford nog de grootste leveranciers van Hertz.

Chiptekorten

Het zit Tesla toch al mee. Waar autobouwers wereldwijd zuchten onder chiptekorten, wist het bedrijf van Elon Musk afgelopen kwartaal een recordaantal van ruim 241.000 auto’s af te leveren en een omzetgroei van 58% tot $12 miljard te realiseren.

Beleggers hebben de order bij Tesla met groot enthousiasme ontvangen. De Amerikaanse bouwer van elektrisch auto’s opende maandag op de beurs ruim 5% hoger, waarmee de beurswaarde op ruim $950 miljard komt. GM en Ford hebben bij elkaar opgeteld een beurswaarde van zo’n $147 miljard.