Financieel/Ondernemen
993798277
Ondernemen

UWV: uitkeringen in gevaar door lakse ondernemers

Amsterdam - Het UWV waarschuwt dat de verstrekking van uitkeringen in gevaar komt doordat veel bedrijven nog steeds niet de stap naar eHerkenning hebben gemaakt. Per 1 november moeten werkgevers via deze ’digitale sleutel’ hun zaken regelen op het portaal van UWV.

„Sinds vorig jaar is inloggen met eHerkenning bij ons al mogelijk. In de tussentijd hebben wij werkgevers op allerlei manieren geïnformeerd. Maar op dit moment heeft slechts 18,6% van de werkgevers al een keer met eHerkenning ingelogd op ons portaal”, zegt Marije Wolsink, directeur Klant & Service.

Het UWV luidt daarom nu de noodklok. Het risico bestaat dat werknemers straks bijvoorbeeld hun ziekte- of zwangerschapsuitkering niet op tijd ontvangen, laat het de organisatie donderdag weten. Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van onder meer de WW, WAO en Ziektewet.

Wolsink: „We moeten de oude inlogmethode begin volgend jaar volledig afsluiten anders legt de Autoriteit Persoonsgegevens ons alsnog een last onder dwangsom op. Het is echt vijf voor twaalf. Het proces om een eHerkennings-middel te verkrijgen kan enkele dagen, maar ook enkele weken in beslag nemen.”

Werkgevers krijgen een week voordat de oude methode wordt dichtgezet een laatste bericht.

Het UWV verwerkt op het werkgeversportaal persoons- en inkomensgegevens van werknemers. Werkgevers geven die informatie door zodat UWV deze kan gebruiken als de basis voor uitkeringen.