993799
Financieel

Klokkenluider legt megaclaim bij SNS

Hetty van de Laar, de klokkenluider die twee jaar geleden een miljoenenfraude bij SNS Reaal aan het licht bracht, sleept haar voormalige werkgever voor de rechter. Ze eist 725.000 euro aan schadevergoeding van de inmiddels genationaliseerde bank en het daaraan gelieerde vastgoedbedrijf Propertize.

Dit blijkt uit processtukken, in handen van De Telegraaf.

Volgens Hetty van de Laar (46) is zij onterecht ontslagen door SNS Reaal toen zij in 2012 misstanden over een directeur van het vastgoedbedrijf SNS Property Finance (inmiddels omgedoopt in Propertize) naar buiten bracht. De bewuste vastgoeddirecteur Buck G., die Van de Laar op straat smeet kort nadat hij er niet in was geslaagd haar in het exclusieve Hotel des Indes in bed te lokken, is inmiddels hoofdverdachte in een omvangrijke fraude bij SNS.

Buck G. zou jarenlang namens SNS bevriende relaties tegen riante salarissen hebben ingehuurd, en zich vervolgens onder tafel door hen hebben laten terugbetalen via ’kickbacks’. Vorig jaar werd G. samen met enkele van deze relaties gearresteerd. Vervolgens ontsloeg SNS zeventien bankmedewerkers. Het strafrechtelijk onderzoek tegen G. en vijf medeverdachten loopt nog.

In de dagvaarding vordert Hetty van de Laar onder meer betaling van achterstallig loon, een ontslagvergoeding en een commissie voor haar werkzaamheden bij de verkoop van een Spaans vastgoedproject.

Ook eist zij smartengeld, omdat de bank en hun advocaten haar het leven opzettelijk zuur hebben gemaakt. „In plaats van dankbaarheid te tonen werden alleen maar peperdure advocatenkantoren ingehuurd om mij de mond te snoeren”, zegt Van de Laar.