Nieuws/Financieel
993855
Financieel

Accijnsbeleid kabinet werkt averechts

De pogingen van het kabinet om zijn begroting op orde te krijgen met het verhogen van accijnzen, lijkt volledig mislukt. Dat blijkt uit onderzoek van zowel de Slijtersunie en SpiritsNL, de belangenclub van de Nederlandse gedistilleerdbranche als de organisaties voor tabakshandelaren NSO en de groothandels TZN.

Zo wilde het kabinet met het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten met 35 cent en op een pakje shag met 60 cent in 2013 in totaal €371 miljoen extra aan tabaksaccijnzen binnenkrijgen.  Nu is duidelijk dat het kabinet daar niet in is geslaagd. De opbrengst van de tabaksaccijnzen kwamen vorig jaar zelfs €32,7 miljoen lager uit dan over heel 2012.

Winkeltoerisme

Maar daarmee is het lek niet dicht. Door begin dit jaar wederom verhoogde accijnzen op benzine en alcohol wordt volgens Willem Jan Roelofs van de Stichting Sigaretten Industrie het winkeltoerisme naar Duitsland en België blijvend gestimuleerd. Voor het eerst in de geschiedenis is de verkoop van rookwaren in België, in omzet gemeten, groter dan die in Nederland. In Nederland werden vorig jaar 10,3 miljard sigaretten verkocht; in België was dat 10,9 miljard stuks. ,,En dat terwijl België zes miljoen minder inwoners telt", zegt Roelofs. Een pakje sigaretten kost in Duitsland en België €5 tegen €6 in Nederland.

Rendement

Ook in sterke drank viel de meeropbrengst van de hogere accijns vorig jaar tegen. Daar was het kabinet rekening hield met €20 miljoen extra inkomsten voor de schatkist, werden dat er €3 miljoen, dat 85 procent minder dan waarop werd gehoopt. Staatssecretaris Wiebes van Financiën zal de komende maanden gaan berekenen wat het rendement is van de accijnsverhogingen.

,,De gevolgen zijn groot voor onze overheid, maar desastreus voor de ondernemers die de rekening moeten betalen. Zij zien de omzetten en winsten fors kelderen."

Sterke drank

Wie een fles sterke drank wil kopen, zonder een dief van zijn eigen portemonnee te zijn, kan het beste even gaan shoppen in Duitsland. De accijns op een liter pure alcohol in sterke drank bedraagt in ons land inmiddels  €16,86. Dat is 29% meer dan in Duitsland.  Per literfles loopt dat verschil op tot €3,68.

Wat wijn betreft wordt in ons land 88 cent accijns per liter geheven. In Duitsland bestaat, net als in vele andere Europese landen, geen accijns op wijn.

Gevolg is dat veel Nederlanders de grens overgaan. Een vervelend neveneffect voor de Nederlandse drankindustrie is dat de Duitse groothandels nauwelijks tot geen jenever verkopen. ,,Mensen kopen in Duitsland gin, whisky of wodka. Maar geen jenever of vieux", zegt Joep Stassen van branchevereniging SpiritsNL.

Jenever

Mede daardoor hebben de Nederlandse producenten van sterke drank een beroerd jaar achter de rug. 2013 gaat de boeken in als het magerste jeneverjaar sinds decennia. De afzet daalde vorig jaar van 60 miljoen liter naar 50 miljoen liter. Dat is een daling met meer dan 16 procent. Zo'n enorme tik hebben de Nederlandse stokers nog niet eerder gehad. Niet alleen de omzetten van de jeneverstokerijen krijgen een klap te verwerken, ook de werkgelegenheid staat er door onder druk.

Ons land staat alleen als het gaat om exploderende accijnzen. De hoogte van accijnzen wordt niet in Europees verband bepaald, maar elk land kan die zelf vaststellen. Dat leidt tot enorme verschillen. Volgens Joep Stassen kan Wiebes maar tot een conclusie komen. ,,Dat is accijnsverlaging", zegt hij.  ,,Dat is goed voor de sector en voor de schatkist. Nu zijn we alleen maar de Belgische en Duitse economie aan het helpen."