Nieuws/Financieel
99393151
Financieel

SpaceX stelt lancering raket uit door slecht weer

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de lancering van een raket die - mocht alles goed gaan - in de lucht zal ontploffen, verschoven naar zondag vanwege het slechte weer bij Cape Canaveral in de staat Florida.

De test is bedoeld om aan te tonen dat als er wat verkeerd gaat bij een lancering, de eventuele bemanning veilig is in een nieuw ontwikkeld ruimteschip.

SpaceX wil in de toekomst bemande vluchten gaan uitvoeren. Daarvoor heeft het bedrijf van zakenman Elon Musk de Crew Dragon ontwikkeld. Die zit zaterdag op een Falcon 9-raket gemonteerd als die zonder bemanning vanaf Cape Canaveral in Florida de lucht in wordt geschoten.

Zo'n 84 seconden na de lancering, houden alle motoren van de draagraket ermee op. Op dat moment ontbranden de krachtige stuwraketten van de Crew Dragon, waardoor de capsule wegschiet. De kracht die daarbij vrijkomt, zal weinig van de raket heel laten en vermoedelijk een explosie veroorzaken. De capsule zelf moet uiteindelijk met parachutes weer veilig op de aarde landen.