Nieuws/Financieel
994460823
Financieel

’KLM leent €3,4 miljard van de Staat’

Luchtvaartmaatschappij KLM krijgt een lening van €3,4 miljard van de Nederlandse Staat en banken om de coronacrisis te overleven. Dat meldt persbureau Reuters donderdagavond. Vrijdagochtend presenteren de ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) het steunpakket, dat volgens ingewijden ’zwaar’ is voor KLM.

Het is nog onduidelijk hoeveel van het bedrag bij de banken vandaan komt en hoeveel er direct van de Nederlandse Staat aan de luchtvaartmaatschappij geleend gaat worden. KLM is technisch failliet, al maanden komt er geen cent binnen omdat het luchtverkeer al sinds maart grotendeels stilligt.

Het is onduidelijk wanneer KLM weer geld kan verdienen om deze schuldenberg af te lossen. Omdat de Nederlandse Staat het geld alleen aan KLM wil uitgeven komt er een speciale ’trustee’ in de raad van commissarissen van KLM, die daar op toe moet zien.

De afgelopen jaren probeerde moedermaatschappij Air France KLM steeds meer macht naar zich toe te trekken. Nederland is sinds vorig jaar de tweede aandeelhouder van Air France KLM, maar de Franse staat, de eerste aandeelhouder, gunde minister Hoekstra geen plek aan tafel.

Geen bestuurszetel

Nog altijd heeft de Nederlandse regering geen bestuurszetel gekregen in ruil voor haar positie binnen de onderneming. De miljardeninjectie zou dat kunnen veranderen. De afgelopen jaren waren er veel spanningen ten aanzien van de aansturing van de luchtvaartcombinatie. Waar Air France het zocht in centralisatie, wilde het goed presterende KLM vooral met rust gelaten worden. Minister Hoekstra heeft voorwaarden aan de steun verbonden, zoals het inleveren van nachtslots.