Nieuws/Financieel
995335
Financieel

Voorzichtig Wall Street sluit verdeeld

In New York keerden beleggers terug na een lang weekeinde en deden het rustig aan. De graadmeters sloten verdeeld. De handel verwerkte een tegenvallend industriecijfers en een grote overname in de farmaceutische sector.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 16.130,40 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 1840,72 punten en de door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq steeg 0,7 procent tot 4272,79 punten.

Forest Laboratories won 27,5 procent. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Actavis kondigde aan zijn branchegenoot over te nemen voor 25 miljard dollar (18,2 miljard euro). De producent van generieke medicijnen biedt de aandeelhouders van Forest 89,48 dollar per aandeel. Dat is circa 25 procent meer dan de slotkoers van Forest van afgelopen vrijdag.

Tegelijkertijd raakten beleggers wat ontmoedigd door een lager dan verwacht cijfer over de activiteit in de industrie in de regio New York. Die bleek in februari minder sterk te zijn gegroeid dan een maand eerder. Ook cijfers over het vertrouwen onder bouwmaatschappijen bleek lager dan verwacht.

Consensus

De zwakke cijfers zouden volgens analisten ook het gevolg van het aanhoudend winterse weer in de VS kunnen zijn. ,,De consensus is dat het weer een grote rol speelt in de cijfers. De vooruitzichten zijn inmiddels goed'', aldus een marktvorser.

Coca Cola verloor 3,8 procent, nadat het bedrijf een teleurstellende omzet en een winstdaling van ruim 8 procent bekend had gemaakt. De onderneming, die onder meer ook Sprite en Fanta maakt, kondigde aan de kosten met 1 miljard dollar te gaan verlagen.

De euro noteerde op 1,3758, een fractie hoger dan de stand bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 102,72 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 110,52 dollar.