Nieuws/Financieel
995355
Financieel

'Ophef in Brazilië over SBM Offshore'

De smeergeldaffaire waarin SBM Offshore is verwikkeld zorgt voor beroering in de Braziliaanse politiek. Oppositiepartijen eisen een onderzoek naar de mogelijke rol die staatsoliebedrijf Petrobras in het schandaal heeft gespeeld, zo meldde de Telegraaf dinsdag.

Uit documenten die onlangs uitlekten bleek dat SBM mogelijk ook in Brazilië steekpenningen heeft betaald om aan opdrachten te komen. Volgens politicus José Mendonça Filho geeft dit eens te meer aan dat Petrobras ,,onder de huidige regering is veranderd in een broeinest van corruptie en vriendjespolitiek''. Hij eist dat een delegatie vanuit Brazilië naar Nederland gaat om de zaak uit te zoeken. ,,We willen in Nederland graag met alle betrokkenen spreken, van justitie tot mensen van SBM Offshore zelf'', stelde hij.

Petrobras is zelf ook een intern onderzoek gestart en liet in een officiële verklaring weten alleen via de media kennis te hebben genomen van de corruptieverdenking. ,,Petrobras heeft tot dusver niets gehoord van Nederlandse, Britse of Amerikaanse autoriteiten noch van Braziliaanse toezichthouders. Petrobras neemt interne maatregelen om de juistheid van de verhalen te controleren.''

Informatie

Maandag meldde het Braziliaanse blad Exame dat de Braziliaanse financiële toezichthouder Petrobras om informatie heeft gevraagd over contracten die het concern heeft met SBM.

Brazilië is een belangrijke markt voor SBM Offshore, vanwege de enorme olievoorraden die zich onder de zeebodem van het land bevinden. Uit data van Bloomberg blijkt dat het land verantwoordelijk is voor 49 procent van de omzet in 2012.

Het aandeel SBM Offshore verloor dinsdag in Amsterdam 5,6 procent tot 11,04 euro.