Nieuws/Financieel
995356
Financieel

Vrees vuile handen staatsoliebedrijf

Brazilië wil onderste steen boven bij SBM

In Brazilië is grote ophef ontstaan over de mogelijke rol van staatsoliebedrijf Petrobrás in het corruptieschandaal van SBM Offshore. Vier Braziliaanse oppositiepartijen eisen vandaag in het parlement dat er zo snel mogelijk een Kamerdelegatie naar Nederland afreist om de affaire tot op de bodem uit te zoeken.

Initiatiefnemer José Mendonça Filho dreigt zelfs met een parlementaire enquête als de bevindingen in Nederland daartoe aanleiding geven. „Petrobrás is onder de huidige regering veranderd in een broeinest van corruptie en vriendjespolitiek”, zegt de fractieleider van de liberale partij (DEM) in gesprek met deze krant.

„Nu is er een bedrijf uit een open, democratisch land als Nederland bij een schandaal betrokken. Dat geeft ons kans om het wanbeleid grondig te onderzoeken. We willen in Nederland graag met alle betrokkenen spreken, van justitie tot mensen van SBM Offshore zelf.”

De oppositie ruikt bloed in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, in oktober van dit jaar. De bestuursvoorzitter van de voor €59 miljard in het rood staande oliereus, Maria das Graças Silva Foster, is een goede vriendin van de linkse president Dilma Rousseff.

Gevolgen

Petrobrás zelf, de belangrijkste klant van SBM, is een intern onderzoek gestart. De zaak kan grote gevolgen hebben voor SBM Offshore, Brazilië is nu dé markt voor de offshore olie-industrie. Ook concurrenten van SBM, zoals het Japanse Modec, hebben er hun pijlen op gericht.

De reden waarom de zaak zoveel extra aandacht krijgt, is het feit dat Brazilië in oktober naar de stembus gaat. De benoeming van de bestuursvoorzitter van Petrobrás, is een politieke zaak.

Volgens critici is de oliereus onder Rousseff en voorganger en partijgenoot Luiz Inácio ’Lula’ da Silva veranderd in een vehikel voor corruptie en vriendjespolitiek.

Petrobrás laat in een officiële verklaring weten alleen via de media kennis te hebben genomen van de corruptieverdenking. „Petrobrás heeft tot dusver niets gehoord van Nederlandse, Britse of Amerikaanse autoriteiten noch van Braziliaanse toezichthouders. Petrobrás neemt interne maatregelen om de juistheid van de verhalen te controleren.”

Gelekte informatie

Een rancuneuze ex-werknemer van SBM Offshore lekte twaalf dagen geleden informatie over vermeende omkoping door SBM in onder andere Brazilië, door deze op de Wikipedia-pagina van SBM te plaatsen. In de passages worden namen van twee betrokken officials van Petrobrás genoemd, alsmede een bedrag van $139 miljoen aan vermeend smeergeld.

SBM Offshore zelf stelt dat het onderzoek naar drie landen doet, twee binnen en eentje buiten Afrika. Het bedrijf erkent bovendien nog geen schuld, maar zegt een intern onderzoek te hebben gedaan naar de gang van zaken in die landen, en de informatie gedeeld te hebben met het Openbaar Ministerie in Nederland en de Department of Justice in de VS.

Brazilië is de belangrijkste markt voor SBM Offshore. Op dit moment heeft Petrobrás na Rosneft, PVDSA en Saudi Aramco de op drie na grootste oliereserves ter wereld. Een groot deel daarvan zit 5000 meter onder het zeeoppervlak, ten zuidoosten van Rio de Janeiro.

Deze diepzeelocatie is ideaal voor SBM Offshore’s olieproductievaartuigen, zogeheten FPSO’s (Floating Production, Storage and Offloading units). Zo arriveerde SBM’s $1,05 miljard kostende Cidade de Ilhabela afgelopen maand in Brazilië.

Petrobrás wil meer FPSO’s bestellen, de vraag is wat de corruptiezweem betekent voor de positie van SBM Offshore bij die in Brazilië politiek gevoelige aanbestedingen.

Petrobrás zette in 2012 $144 miljard om, is voor 56% van de staat en voor 44% beursgenoteerd.