Nieuws/Financieel
995388
Financieel

Eindsprint helpt AEX aan winst

De Amsterdamse beurs perste er dinsdag bij het slot een plusje uit, waarmee de recente krachtige opleving een zeer bescheiden vervolg kreeg. Flink tegenvallende vertrouwenscijfers uit Duitsland en Amerika lieten beleggers koud.  SBM Offshore zakte door het ijs vanwege de toegenomen zorgen over de vermeende omkoopaffaire in Brazilië. KPN had wel de wind in de rug.

De AEX-index schommelde vrijwel de gehele dag rond het slot van maandag en eindigde 0,1% hoger op 401,62 punten. Eerder op de dag zakte de hoofdgraadmeter nog nipt onder de grens van 400 punten. De Midkap ging 0,1% achteruit naar 644,21 punten.

Elders in Europa kwamen de beurzen ook nauwelijks van hun plaats. Frankfurt won 0,1% en Parijs leverde 0,1% in.

Wall Street deed een stapje terug na de rustdag van een dag eerder. Voorbeurs rapporteerde frisdrankengigant Coca-Cola een winstdaling in het vierde kwartaal, waardoor de koers bij de start flink omlaag dook. Het Amerikaanse bedrijf gaat fors ingrijpen om het tij te keren. 

In de middaghandel kregen beleggers een teleurstellend cijfer te verwerken over het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers. De NAHB Housing Market Index daalde in februari onverwachts van 56 naar 46, terwijl op een bescheiden afname was gerekend. Volgens Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, werd het slechte cijfer, de grootste smak sinds de jaren 80, voornamelijk toegeschreven aan de zware winteromstandigheden in Amerika. Ook wijst hij er op dat de index de afgelopen tijd al flink was opgelopen. 

De sterke terugval van de Duitse ZEW-index, die het vertrouwen meet van Duitse beleggers en analisten, had weinig invloed op het sentiment, stelt Marey. "Er was juist een positief cijfer over de huidige sitiuatie van de Duitse economie. Het optimisme over de vooruitzichten is echter getemperd mogelijk vanwege de angst over een afkoeling van China waar Duitsland met zijn export iets gevoeliger voor is."

De Rabo-econoom verwacht dat na de sterke herstelbeweging in februari de koersen voorlopig zullen stabiliseren. "De onrust over de opkomende markten is naar de achtergrond verschoven en de recente zwakkere macrocijfers uit de VS worden met een korrel zout genomen vanwege de onzekerheid over de invloed van het extreme winterweer. Als de Amerikaanse macrocijfers echter matig blijven ook wanneer het weer is opgeklaard, ligt een flinke correctie in het verschiet. Aan de andere kant kan het enthousiasme van eind december en begin januari weer terugkeren bij goed nieuws over de economie in de VS."     

SBM maakt schuiver

In de AEX kreeg SBM Offshore het zwaar te verduren en verloor 5,3% op €11,09 na het nieuws dat de door een fraudeschandaal geplaagde platformbouwer in het vizier is gekomen van politici in Brazilië vanwege vermeende omkoping van medewerkers bij staatsoliebedrijf Petrobrás, de belangrijkste klant van SBM.

Imtech kwam tijdens de middaghandel onder druk en zag 2,8% van de koers verdampen op €2,08. ArcelorMittal was ook in mineur. De koers van de staalproducent daalde 1,6% naar €12,07. DSM raakte 1,3% kwijt op €48,56.

TNT Express moest 0,7% prijsgeven op €6,71 na een flinke koerswinst aan het begin van de handel. De resultaten van het pakjesbedrijf boden beleggers onvoldoende houvast.

Uitzendconcern Randstad noteerde 0,3% lager ondanks de verhoging van het koersdoel door JP Morgan. Dat brancheorganisatie ABU de omzet voor uitzendbedrijven in januari zag stijgen, kon beleggers ook niet overtuigen.

KPN ging aan kop in de aanloop naar de analistendag die het Nederlandse telecomconcern morgen organiseert. Het aandeel kreeg er 3,5% bij op €2,71.

 PostNL was een goede tweede en klom naar een winst van 2,2% tot €4,35. Verzekeraar Aegon dat later deze week de boeken open doet, steeg 0,8% naar €6,82, Air France KLM werd 0,9% meer waard op €8,99.

Pharming klimt verder

Midkapper Boskalis won 1,2%. De baggeraar kreeg een upgrade van zowel koopadvies en prijsdoel door ABN Amro. TomTom boekte een winst van 1,3%.

Bouwbedrijf Bam zat in de achterhoede en dook 3% omlaag Daarmee werd de voortvarend gang van zaken vanaf begin februari een halt toegeroepen. Nutreco leed een verlies van 1,3%. Aperam moest 1,3% afstaan.

BinckBank gleed 0,8% weg. De internetbroker krijgt meer concurrentie, nu branchegenoot Tradzter zich ook op de Nederlandse markt begeeft.

Maak nu via DFT een watchlist aan met uw favoriete aandelen!