Nieuws/Financieel
995439
Financieel

'Bonden raadplegen over stille curator'

Vakbonden en ondernemingsraden zouden verplicht moeten worden geconsulteerd wanneer voor een noodlijdend bedrijf een zogeheten 'stille curator' wordt ingeschakeld. De bonden kunnen dan afspraken maken over dreigend ontslag of een eventuele doorstart. Dat stelt CNV Vakmensen dinsdag.

De vakbond pleit ervoor de verplichting wettelijk te regelen in de wet continuïteit ondernemingen, waarvan minister Ivo Opstelten van Justitie binnenkort een voorstel aan de Tweede Kamer voorlegt.

Rechtbanken benoemen steeds vaker een stille curator nog voordat een bedrijf feitelijk failliet is verklaard. Die onderzoekt dan achter de schermen de mogelijkheden van een eventuele doorstart zonder dat er bijvoorbeeld reputatieschade ontstaat door het dreigend bankroet.

Vakbonden voelen zich door de introductie van zo'n functionaris buiten spel gezet. ,,De ondernemer is gedurende de inzet van een stille curator verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en kan daardoor geheel zelf bepalen welke werknemers en onder welke condities na een eventuele doorstart mee gaan in de nieuwe onderneming'', stelt CNV. ,,De belangen van de ondernemer worden daarmee optimaal gediend, maar de belangen van schuldeisers en het personeel totaal niet. Vakbonden en ondernemingsraden kunnen pas achteraf reageren.''