Nieuws/Financieel
995532
Financieel

Ontslagrecht spaart mkb

MKB-Nederland is tevreden over de uitwerking van de nieuwe regels in twee amendementen van de coalitiepartijen en de ChristenUnie over het ontslagrecht in de Wet Werk en Zekerheid. De amendementen worden vandaag in de Tweede Kamer behandeld.

Met name kleine mkb-bedrijven hoeven hierdoor zeker tot 2020 niet te vrezen dat ze hogere ontslagvergoedingen moeten gaan betalen, verzekert voorzitter Michaël van Straalen.

Want hoewel straks ook bij een ontslag via het UWV een ’transitievergoeding’ moet worden betaald, is het volgens Van Straalen straks toch in de regel goedkoper. Dat komt onder andere door de maximaal vier weken die de procedure in beslag zal nemen, waar de UWV-molens er nu zo’n acht weken over doen. De werkgever moet al die tijd doorbetalen, plus de opzegtermijn. „Dat de UWV-route nu gratis is, is dus een mythe”, aldus Van Straalen, die voorspelt dat de meeste ontslagen straks tussen werkgever en werknemer onderling via een beëindigingsovereenkomst worden afgehandeld.

Het omslagpunt wanneer de oude UWV-route goedkoper wordt dan het nieuwe stelsel, komt volgens Van Straalen uiteindelijk pas bij een dienstverband van 8 tot 10 jaar. Voor bedrijven met minder dan 25 man, zijn er bovendien diverse uitzonderingen geregeld in de amendementen. Zo hoeven zij tot 2020 bij ontslag vanwege financiële nood alleen vergoeding te betalen over dienstjaren sinds de maand nadat de afspraak in het sociaal akkoord werd gemaakt, mei 2013.