Nieuws/Financieel
995546
Financieel

TenneT heeft budget voor Duitse windmolens  rond

Een combinatie van bijgestelde doelen door de Duitse overheid, én een fikse investering van Deens pensioengeld, betekenen dat de Nederlandse elektriciteitstransporteur TenneT gisteren de champagne kon opentrekken. Iets dat een groeiend aantal sceptici misschien niet zo snel verwacht hadden.

Het Nederlandse staastbedrijf en stroomtransporteur TenneT heeft met de investering van €384 miljoen door het Deense Copenhagen Infrastructure Partners, dat pensioengeld uit Denemarken beheert. In januari 2013 kon TenneT al €576 miljoen bijschrijven namens de Japanse investeerder Mitsubishi. Hoewel TenneT’s topman Mel Kroon de afgelopen anderhalf jaar herhaaldelijk schermde met ’veel interesse’ in zijn voorstellen aan beleggers om deel te nemen in de gigakabels waarmee de windmolens worden aangesloten, bleef witte rook lang uit.

Zo kwam de toenmalig minister van Economische Zaken Philipp Rössler kwam nog op hoge poten verhaal halen bij zijn Nederlandse ambtsgenoot Verhagen, uit zorg dat de duurzame energieagenda van onze Oosterburen in het gedrang zou komen.

Afgezwakt

Inmiddels is die agenda zelf echter behoorlijk afgezwakt en heeft TenneT de stroomkabels in de zeebodem klaar liggen. „De nieuwe Duitse regering heeft de doelstelling voor windparken op zee in 2023 vastgesteld op een geïnstalleerd vermogen van 6,5 GigaWatt in de Duitse Noordzee en Oostzee. TenneT ontwikkelt in dezelfde periode naar verwachting 8 GigaWatt aan aansluitcapaciteit,” laat het Nederlandse staatsbedrijf fijntjes weten, er daarmee op wijzend dat de zelfs meer kabels in de Duitse Noordzee zal aanleggen, dan voor de periode tot en met 2023 überhaupt nodig zijn. In totaal zijn er 13 aansluitingen voor windparken gepland, drie daarvan zijn operationeel.

CIP en Mitshubishi hoesten samen de bedragen voor de volgende 5 parken op. In totaal leveren de transacties met deze twee investeerders €960 miljoen aan eigen vermogen op. TenneT denkt de rest van zijn investeringsbehoefte voor de Duitse Noordzee met de uitgifte van schuldpapier, en zijn eigen cashflow (de investeringen mogen in Duitsland direct in de transporttarieven worden verwerkt) te kunnen betalen.

Tot voor kort ging Duitsland nog uit van de bouw van in totaal 26 GigaWatt aan windparken op zee voor 2030.

TenneT heeft wel op land nog een fikse klus in Duitsland, waar een Noord-Zuid verbinding nodig is om alle windstroom te transporteren.