Nieuws/Financieel
995574
Financieel

ABN: Prijzen metalen hoger dankzij groei economie

Prijzen van basismetalen als koper, nikkel en aluminium zullen gaan stijgen, ondanks bestaande overproductie. De aantrekkende economie stuwt de prijzen verder omhoog. De bouwsector zal profiteren van een langzaam maar gestage verbetering dit hele jaar.

Dat blijkt uit de nieuwste grondstoffenanalyses van ABN Amro. In veel regio's neemt de vraag naar nieuwe woningen weer toe. Dat leidt tot een vraag naar metalen, zoals aluminium. De prijs van koper is al in een sterkste opmars sinds maanden bezig.

Staal blijft achter vanwege een grote overproductie. De prijs loopt achter. Maar de overproductie slinkt, aldus grondstofspecialisten bij de bank. De prijzen voor het maken van staal, vooral ijzererts en cokes, zullen dit kwartaal al wel licht stijgen.

Grote aanjagers zijn niet Azië maar de Verenigde Staten, ondanks krimpende autoverkopen en straf winterweer, en Europa waar particulieren weer meer auto's bestellen.

 

 

De nikkelprijs koerst hoger, vooral dankzij een exportstop van onbewerkte metalen, waaronder nikkelerts. Aluminium is veelgevraagd, maar de voorraden zijn nog hoog. Kopervoorraden zakken snel in omvang,

De grote onzekerheid voor ABN Amro voor komend jaar is vooral China. De bank verminderde de groeiverwachting naar 7,5% over 2014, tegen 8% eerder. China's verwerkende productiesector blijft achter, maar zijn centraal gestuurde economie kan een extra impuls geven. ABN Amro verwacht dat krediet achterblijft. Daarnaast waren de slechte productiecijfers in januari een slecht teken. Het Chinese Nieuwjaar en de feesten deed de productie tijdelijk teruglopen. De voorraden in de staalsector worden niet snel afgebouwd, aldus de analisten.

 

 

Het belang van China in metaalmarkten is enorm, verduidelijkt ABN Amro-econoom Casper Burgering het rapport. In zowel vraag als aanbod van vrijwel alle industriële metalen heeft China een aandeel van rond 40%. ,,Het is vaak genoeg voorgekomen dat when China shivers, the whole metal world shakes'', aldus de econoom.