Nieuws/Financieel
995590
Financieel

Veel geld naar Europa

Aandelenmarkten wereldwijd zijn weer in Full Bull mode teruggekeerd. Al het negativisme van de laatste twee weken van januari is weer volledig afgeschud. Beleggers die een correctie met meer dan tien procent hadden voorzien, moeten erkennen dat het pad van de minste weerstand verder door naar boven lijkt te zijn. De markt negeert volledig de recente set aan slechter dan verwachte Amerikaanse economische data. De brede markt uptrend blijft intact.

Veruit de meerderheid van beleggers geeft de ultra slechte weercondities in Amerika de schuld van de recente set aan slechte economische data. De markt kijkt door de recente economische zachtheid heen en anticipeert op sterkere economische omstandigheden in de tweede helft van dit jaar. Van Europa wordt dit jaar veel verwacht. De Stoxx Europe 600 is meer dan 5 procent gestegen in de afgelopen negen handelssessies tot vlak onder het 6jarig hoogtepunt van begin dit jaar.

In China noteert de Shanghai Composite 0,65 procent lager nadat de Chinese Centrale Bank liquiditeiten ontrok uit het officiële  Chinese bankensysteem na de berichten van nieuwe recordleningen aan bedrijven en bevolking. De Chinese geldmarktrente steeg in reactie op de onverwachte inperking van liquiditeiten van de Chinese centrale bank.

De Chinese aandelenbeurzen waren juist in de afgelopen periode gestegen doordat de berichtgeving van record kredietverlening optimisme aanwakkerde over de groeiperspectieven in de tweede economie van de wereld. Er wordt gefluisterd dat de Chinese centrale bank een liquiditeitenbeperkingcyclus is gestart. De Chinese markt van kredietverlening is sterk oververhit.

In Japan noteert de Nikkei ruim 3 procent hoger in reactie op een officiële verklaring van de Bank of Japan. De BoJ handhaaft haar kwantitatieve programma van verruiming door de Japanse monetaire basis met 60 tot 70 triljoen yen, $686 miljard, per jaar te vergroten. Maar de verrassing zat in de verdubbeling van een programma van kredietverlening voor individuele banken.

De financieringsfaciliteit aan individuele Japanse banken wordt verdubbeld tot een bedrag van 7 triljoen yen, rond $65 miljard, waarbij twee keer zoveel geld kan worden geleend bij de BoJ tegen ultra lage rente dan eerder in de tweede kredietfaciliteit. De BoJ is mogelijk geschrokken van de lage GDP data van slechts een 0,3 procent groei in het afgelopen vierde kwartaal en slechts 1 procent op jaarbasis. De Japanse banken worden geforceerd om krediet in het systeem te brengen om zodoende groei te forceren. Het gokspel Abenomics gaat een volgende fase in.

In Europa staat vandaag de Duitse politiek op de agenda. In Duitsland ontmoet Kanselier Merkel de leiders van haar coalitie van SDP en CSU. Er is grote ruzie ontstaan in de coalitie nadat afgelopen vrijdag de vertrouweling van Merkel, Hans Peter Friedrich, uit haar eigen CDU geforceerd werd om af te treden. Friedrich had in de vorige coalitie als minister van Binnenlandse Zaken informatie aan de SDP versterkt over een vooraanstaand SDP lid omtrent een vertrouwelijk onderzoek naar vermeend kinderpornogebruik.

Het is absoluut verboden om uit de school te klappen over een vertrouwelijk onderzoek, naar wie dan ook. CDU'er Friedrich moest opstappen voor een SDP'er. De CSU eist nu de kop van de fractievoorzitter van de SDP als tegencompensatie. Merkel staat zwaar onder druk om de ontstane crisis in aar regeringscoalitie op te lossen. Of kiezen voor zusterpartij CSU en de SDP-fractievoorzitter forceren af te treden of de zaak onopgelost laten en de ruzie voor laten duren wat tot meer crisis in de coalitie zou kunnen leiden in de nog maar twee maanden zittende nieuwe Duitse regering. Merkel kennende zal zij het SDP lid eisen af te treden. Echter de SDP kan dan raar reageren.

Vanochtend wordt de Duitse ZEW economische sentiment indicator vanuit Duitsland gepubliceerd. Een cijfer waarop de eurozone beurzen zouden kunnen reageren. De februari ZEW economische verwachtingenindex wordt verwacht beperkt te dalen tot een stand van 61,3 ten opzichte van een stand van 61,7 in januari. Echter de component current conditions,huidige omstandigheden, wordt verwacht te stijgen tot een stand van 43,8 in februari ten opzichte van een stand van 41,2 in de maand januari.

Het maakt niet meer uit wat er aan economische data uitkomt, goed of slecht, of wat voor een uitdagende marktomstandigheden bedrijven voorzien, of politieke onrust in Europa, of Griekenland die weer dreigt als men geen nieuwe tranchebetaling krijgt, of welk ander mogelijk negatief nieuws dan ook; we gaan gewoon door naar boven.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.