Nieuws/Financieel
995597
Financieel

'Amsterdamse beurs begint vlak'

De Amsterdamse aandelenbeurs begint dinsdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. In Amsterdam verwerken beleggers de kwartaal- en jaarcijfers van TNT Express.

,,We lijken een vrijwel vlakke opening te krijgen. De ondertoon blijft wel positief, want er zijn geen alternatieven voor aandelen. De weg van de minste weerstand is verder naar boven. Slechte macro-economische cijfers uit de VS worden daarbij genegeerd. In Azië is de stemming verdeeld. De Nikkei schoot omhoog na het besluit van de Japanse centrale bank om de kredietverlening te verdubbelen, terwijl in China de liquiditeit juist werd teruggebracht'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Pakketvervoerder TNT Express zag de omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 5 procent dalen. Onder de streep hield TNT 32 miljoen euro over, terwijl een jaar eerder een verlies van 148 miljoen euro werd geïncasseerd. Het koeriersbedrijf wil zijn resultaten de komende jaren verbeteren door zich meer te richten op het Europese wegennetwerk en op de dienstverlening aan de industrieën die het belangrijkst zijn voor het bedrijf.

Gemengd beeld

De aandelenbeurzen in Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter met een winst van 3,1 procent. Het besluit van de Bank of Japan om extra kredieten beschikbaar stellen aan banken om uit te lenen aan het bedrijfsleven zorgde voor optimisme onder beleggers.

De Europese aandelenmarkten sloten maandag verdeeld bij gebrek aan inspiratie van Wall Street, waar de beurzen gesloten bleven in verband met de viering van Presidents' Day. De AEX-index in Amsterdam sloot bij een laag handelsvolume voor het eerst sinds 23 januari boven 400 punten.

Slotstanden maandag

De AEX steeg 0,6 procent tot 401,24 punten en de MidKap-index ging 0,7 procent vooruit tot 644,78 punten. De CAC 40 in Parijs en de DAX in Frankfurt leverden beide 0,1 procent in, terwijl de FTSE 1 procent won. De Londense graadmeter werd aangejaagd door stevige plussen in de financiële sector en bij mijnbouwers.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3707 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 100,58 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 109,07 dollar per vat.