Nieuws/Financieel
995643
Financieel

AEX weer terug boven 400 punten

Met de stijging tot boven de 400 punten heeft de AEX-index de recente correctie weer grotendeels ongedaan gemaakt. Vooral Heineken was vandaag bij de hoofdfondsen in trek. De echte uitschieters waren onder de kleinere fondsen te vinden. Pharming knalde omhoog, terwijl SnowWorld een schuiver maakte.

De AEX-index sloot 0,6% hoger op 401,2 punten, fractioneel onder de 401,8 punten waarmee de Amsterdamse beursgraadmeter 2013 afsloot. De Midkap-index klom 0,7% naar 644,8 punten. Op de meeste overige Europese beurzen bleven de koersschommelingen beperkter. Frankfurt en Parijs verloren 0,1%.

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro toont zich niet verbaasd dat de correctie van eind januari weer vrijwel ongedaan gemaakt is. ,,Iedereen raakte toen een beetje in paniek, maar daar was weinig reden voor. Weliswaar is de valutaonrust nog niet geheel voorbij, omdat er minder liquiditeit in de VS wordt gecreëerd. Maar beleggers redeneren nu dat het vooral een probleem van de opkomende markten is."

Steinebach ziet meer risico's. ,,Het is spannend hoe de stresstesten van banken uitpakken. En de markten zouden nerveus kunnen worden van een mogelijk sterk Amerikaans banenrapport begin maart. Dit zou de Fed er namelijk toe kunnen aanzetten de maandelijkse obligatieaankopen in één keer met $20 miljard te verlagen."

Toch toont de beleggingsstrateeg zich positief over de aandelenmarkten. ,,Uit de vrijdag gepubliceerde cijfers bleek dat het goed gaat met de economische groei in Europa. En zelfs met brekebeen Frankrijk. Bovendien zijn de rentes teruggevallen tot niveaus van voor te crisis, met dank aan Draghi's perfecte staaltje management by speech."

Bier in trek

Bij de hoofdfondsen eindigde Heineken stevig aan kop met een plus van 2,8% op €47,94, gesteund door een koopadvies van een Franse bank. Daarmee zette de bierbrouwer het herstel van de laatste paar weken voort, nadat in januari nog het laagste koersniveau in zestien maanden werd aangetikt.

PostNL sloot 2% hoger op €4,26.

Was- en voedingsmiddelenproducent Unilever en chipmachinefabrikant ASML wonnen 1,4% op €28,10 respectievelijk €65,74.

KPN, dat vorige week achterbleef in reactie op de afbouw van het aandelenbelang van Carlos Slim, was 1% in herstel op €2,62.

ING sloot slechts 0,1% hoger op €10,61, ondanks koersdoelverhogingen door Goldman Sachs en Deutsche Bank.

Verfproducent AkzoNobel en digitaal beveiliger Gemalto behoorden tot de achterblijvers, met minnen van 0,7% op €60 respectievelijk 0,4% op €85.

Pharming in de wolken

Bij de middelgrote fondsen sprong biotechnologiebedrijf Pharming weer positief in het oog, ditmaal met een plus van 29,6% op €0,65 bij stevige omzetten. ,,Nu de beurswaardering tot ruim boven de €200 miljoen is opgelopen, zou ik niet meer enthousiast instappen", zo stelt vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

Een nieuwe opdracht voor het onderhoud en beheer van de Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken hielp Heijmans 4,4% vooruit naar €14,15. Staalproducent Aperam won 3,2% op €16,42.

Grootste daler bij de Midkappers was verzekeraar Delta Lloyd, die 0,9% inleverde op €18,63.

De in de AScX-index opgenomen medisch toeleverancier Arseus klom met 4,8% naar €30,65, een record.

Softwarebedrijf Exact won 1,6% op €26 na een koersdoelverhoging naar €29 door ING, onder handhaving van het koopadvies.

SnowWorld valt van piste

Het lokaal genoteerde Ajax steeg 4,5% naar €8,60 na de publicatie van een meevallende halfjaarwinst. Galapagos, dat het beoogde aantal patiënten heeft gevonden voor deelname aan een klinische studie, won 1,5% op €18,12.

SnowWorld maakte een smak van 23,5% op €9,30. ,,Het lijkt erop dat de belangstelling voor de emissie tegenviel en beleggers meer aandelen kregen toegewezen dan ze hadden voorzien. Deze aandelen worden nu verkocht", aldus Westerterp.

HES Beheer won 0,3% op €44,75, na de publicatie van een kleine winstdaling over het afgelopen jaar. Vrijdagavond stapte topman Harmen Sliep onverwacht op, misschien uit onvrede over de mogelijke overname door Hestya Energy.

NIEUW DFT Watchlist: Maak hier gratis een portefeuille aan en volg uw favoriete aandelen op de voet