Nieuws/Financieel
995672
Financieel

Goud is weer in trek

Grondstoffen deden het over het algemeen goed afgelopen week, maar met name de edele metalen blonken uit. Goud en zilver boekten flinke winsten en testen belangrijke technische niveaus.

De zwakke dollar was een drijvende kracht achter de goede stemming, waardoor alle sectoren de afgelopen week goed presteerden. De dollar zakte in de aanloop naar de eerste speech van Janet Yellen als voorzitter van de Fed.

Ook de detailhandelscijfers hadden invloed op het sentiment. Het winterweer zorgde voor een flink hogere spotprijs voor aardgas.

(klik om te vergroten)

In de onderstaande grafiek zien we dat aardgas de toppositie heeft ingenomen dankzij een nieuwe extreme koudegolf en de drukst bevolkte gebieden in de VS. Bovendien blijven de voorraden op een laag niveau. Verder zijn de edelmetalen op de drie daaropvolgende plekken te vinden.

(klik om te vergroten)

 

Goud vloog vorige week omhoog en steeg vrijdagochtend duidelijk door de $1300 per ounce. Daarmee bevindt goud zich boven het 200-daags gemiddelde (momenteel rond $1303).

Zwakke cijfers uit de VS hebben ertoe bijgedragen dat de markt is gaan inzetten op de kans dat de Fed op enig moment zal moeten besluiten het tapering-programma te verlaten. Dat leidde tot stijgende aandelenkoersen en schaadde de dollar. Ook de stijgende vraag naar fysiek goud vanuit China vormde een steun in de rug.

Zilver

Opvallend was dat zilver de zijwaartse beweging verliet (de range tussen $19 en $20,50 was ongelofelijk moeilijk te doorbreken) en net onder de $21 piekte op vrijdagochtend, het hoogste niveau sinds medio november. De prijs bevindt zich nu net onder het 200-daags gemiddelde van zo’n $21, terwijl op $21,50 nog een zware weerstand ligt.

De energiemarkten blijven de aandacht trekken nu er opnieuw een golf van extreem winterweer over het noordoosten en het oosten van het land jaagt, de drukst bevolkte gebieden. Het aardgascontract voor maart ging door de $5 bij een erg volatiele handel.

De voorraden bevinden zich op het laagste niveau sinds 10 jaar. Handelaren moeten voorzichtig handelen, aangezien de combinatie van lage voorraden een ongewoon lange winter de prijzen en de spreads kan zorgen voor wilde uitslagen. De timing om in te spelen op de ommezwaai van het afbouwen van voorraden naar het weer gaan opbouwen zal voor hen cruciaal zijn.

Ironie

WTI bewoog de afgelopen week zijwaarts, maar handelt nog steeds op een erg hoog niveau van net geen $100 per vat, en bevindt zich dus dicht bij de toppen die in oktober zijn gehaald. De ironie van het verhaal is dat het weer zowel de energieprijzen opdrijft als de economische cijfers verzwakt. Dat laatste zou normaal gesproken een drukkend effect op de prijs hebben.

De WTI Brent spread slonk naar het laagste niveau sinds oktober vorig jaar, tot net onder de $8,50. De koudste winter uit de recente geschiedenis zorgde ook voor een sterke opmars voor tarwe.

Ole Hansen is grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.