Nieuws/Financieel
995695
Financieel

PIGS maken sterke comeback

De Zuid-Europese landen Portugal, Italië, Griekenland en Spanje (PIGS) die aan de basis stonden van het ontstaan van de Europese schuldencrisis, zien in een sneltreinvaart de rentes op langelopende staatsobligaties omlaag denderen dankzij de aanhoudende koopgolf van beleggers.

Portugal en Griekenland moesten in de voorbije jaren met Europese steunpaketten het hoofd boven water houden. De vrees bestond dat ook Italië en Spanje besmet zouden raken en voor steun moesten aankloppen, waardoor de rentes op obligatiemarkten in die landen vanaf 2010 omhoog knalden.

Na de historische woorden van ECB-president Mario Draghi medio 2012 alles uit de kast te halen om de euro te redden, is het tij enorm gekeerd.   De rentes in Spanje en Italië zijn inmiddels gedaald naar een nieuw dieptepunt in acht jaar dankzij het sterk toegenomen vertrouwen bij beleggers dat een escalatie van de eurocrisis is voorkomen.  Ook de rentes in Portugal  en Griekenland zijn fors omlaag gedoken. 

Volgens Ron Boer van Het Effectenhuis, neemt het vertrouwen steeds meer toe dat de beleidsmakers van de landen in de eurozone de zaak weer onder controle hebben en verdwijnt het doemscenario van het uiteenvallen van de euro naar de achtergrond. "In de zoektocht naar rendement kijken beleggers daarom naar de obligatiemarkten van de perifere EU-landen."