Nieuws/Financieel
995696
Financieel

Pharming zet beursfeestje voort 

Het aandeel Pharming werd door beleggers vandaag weer massaal omarmd. De koers van biotechbedrijf schoot zonder specifiek nieuws omhoog naar een nieuwe piek sinds april 2012.   

Na de bescheiden correctie eind januari kwam Pharming weer snel op stoom, waarmee de enorme opmars sinds begin dit jaar een fraai vervolg kreeg.  In voorgaande jaren ging de koers nog hard onderuit mede nadat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA de marktaanvraag van het stermedicijn Ruconest een middel tegen de zeldzame ziekte angio-oedeem die zwellingen van zacht weefsel veroorzaakt, afwees.

Op 16 april komt de FDA met een nieuwe uitspraak  over Ruconest waar beleggers reikhalzend naar uitkijken. Na het groene licht voor het medicijn in Israël eerder dit jaar, is er goede hoop dat ook de FDA toestemming zal geven. Om met Ruconest winst te maken, is goedkeuring in de Noord-Amerikaanse markt van groot belang.  Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen, gaat er van uit dat de FDA in april wel toestemming zal geven, maar zet grote vraagtekens of Pharming met het middel genoeg kan verdienen om de verwachtingen waar te maken mede gelet op het groot aantal uitstaande aandelen.

Ook wijst hij er op dat een overname van Pharming door andere grote marktpartijen niet vanzelfsprekend is mede doordat partner Santaurus als Amerikaanse licentiehouder veel in de melk heeft te brokkelen.

De handel in het aandeel Pharming ging gepaard met forse volumes. Rond twee uur maakte de koers een spurt omhoog van bijna 30% naar €0,65, het hoogste niveau sinds april 2012.