Nieuws/Financieel
995712
Financieel

NIBC waarschuwt voor gevaren eurozone

Beleggers moeten uitkijken met hun posities in de eurozone. De rentes op staatsobligaties zijn bedriegelijk laag, terwijl de risico's nog altijd hoog zijn.

Met deze waarschuwing komen analisten van zakenbank NIBC vandaag. Ze wijzen erop dat centrale banken beleggers zand in de ogen strooien en vrezen dat beleggers de risico's in de eurozone onderschatten.

'Het is duidelijk dat centrale banken goede voortgang hebben gemaakt in het doen herleven van de risicobereidheid van beleggers in die mate dat risico's vermoedelijk onderschat worden', aldus analist Duncan de Vries.

Vanmorgen haalde De Telegraaf verschillende marktpartijen aan die juist een heilig geloof in president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank hebben. Ze zijn ervan overtuigd dat Draghi zijn woorden 'whatever it takes' gestand zal doen en de euro altijd overeind zal houden. Zelfs het negatieve oordeel van het Duits Constitutioneel Hof over het opkoopprogramma van de ECB brengt beleggers niet van de wijs.

Analist De Vries van NIBC zegt zich hier juist 'ongemakkelijk' bij te voelen. In de wekelijkse NIBC-analyse verwijst hij naar de periode voor de eurocrisis toen beleggers alle landenrisico's ook ongeveer even hoog inschatten.

'We vragen ons af wat er veranderd is sinds beleggers eind 2009 massaal uit Griekse schuld stapten. In onze optiek weinig.' NIBC wijst erop dat staatsschulden sindsdien alleen maar zijn gestegen.

Het politieke rumoer in Italië wordt tot verbazing van de NIBC-analisten beloond met dalende rentes. Of de nieuwe premier zijn naam als hervormer waar zal maken, valt nog te bezien, 'maar het is opnieuw een bevestiging van de politieke instabiliteit van Italië'.