Nieuws/Financieel
995745
Financieel

Regling positief over banken in crisislanden

De stresstest bij de bankensector in de crisislanden van Europa later dit jaar zal geen grote verrassingen opleveren. Dat heeft Klaus Regling, het hoofd van het Europese noodfonds ESM, gezegd in een interview met de krant Süddeutsche Zeitung.

Volgens Regling staan de banken in Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Cyprus er goed voor. Ook is hij tevreden over de hervormingen die deze landen doorvoeren om economisch weer gezond te worden en de financiën op orde te krijgen. ,,Deze vijf landen zijn wereldkampioen hervormen.'' Het is echter wel belangrijk dat ze doorgaan met de hervormingen, aldus de Duitser.

Regling denkt niet dat het ESM als uiterste noodmaatregel ingezet zal hoeven worden als uit de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat banken onvoldoende kapitaal bezitten. ,,Ik ben optimistisch dat we niet veel kapitaal nodig zullen hebben, vooral niet in de vijf landen waarvoor we een programma hebben lopen.''

Kritiek

Hij zei verder dat de kritiek van Amerikaanse economen op het Europese hervormingsbeleid voor de crisislanden onterecht is gebleken. ,,Zij hebben de laatste jaren veel beweerd, wat uiteindelijk niet is gebeurd.'' Volgens Regling ontwikkelt de Europese economie zich op de lange termijn net zo dynamisch als de Amerikaanse. ,,Wanneer je de sterkere bevolkingsgroei van de Verenigde Staten niet meerekent, is de Europese economie de afgelopen 20 jaar net zo sterk gegroeid als de Amerikaanse'', aldus de ESM-topman.

De ECB gaat later dit jaar de grootste banken van Europa aan een test onderwerpen om te zien in hoeverre zij bestand zijn tegen economische schokken.