Nieuws/Financieel
995746
Financieel

Tactical Dividend Income Fund: Tactische aandelenmix

Beleggingshuizen signaleren een toenemende behoefte bij beleggers aan inkomsten uit hun beleggingen. Omdat ze er deels van moeten leven, bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen. Het Tactical Dividend Income Fund van Legg Mason ClearBridge, speelt hierop in met een niet-traditionele mix van beleggingen: in vastgoed, infrastructuur en dividendaandelen.

Legg Mason is een fondshuis dat een aantal specialistische beleggingshuizen onder zich verenigd, zo vertelt Mark McAllister, portfoliomanager van ClearBridge Investments, een van die dochterbedrijven. ClearBridge legt zich toe op de eerder genoemde income-strategieën en zogeheten low volatilty beleggingen, die het risico moeten beperken. „We zetten vooral in op onze ervaring. Gemiddeld zitten onze fondsbeheerders 20 jaar in het vak.”

Variëren

Het beleggingsfonds richt zich op drie pijlers: dividendaandelen, aandelen in bedrijven die infrastructuur bouwen of onderhouden en vastgoedbedrijven. „Dat is een combinatie die je weinig tegenkomt”, stelt McAllister. De mix is niet statisch, maar ook geen gelegenheidscombinatie waarbij een thema later weer voor een ander wordt ingeruild. Wel kan de teller voor een bepaald thema even op nul worden gezet als de marktomstandigheden daarom vragen. Zo kan het belang in infrastructuur variëren van 0 tot 35%, datzelfde geldt voor vastgoed. Tot 100% kan er in dividendaandelen worden belegd.

Infrastructuur is een thema vanwege de groeiende productie van schaliegas in de VS. „Die vindt in regio’s plaats waar eerder nooit gas en olie werden gewonnen. Infrastructuur is er nauwelijks. Wij zetten vooral in op de aanleg en onderhoud van pijpleidingen. Na een vreselijk treinongeluk is treinvervoer minder voor de hand liggend.”

Het rendement dat met deze investeringen wordt behaald, staat voor een belangrijk deel los van de prijs van energie. „Het gaat namelijk om productie, verwerking en transport.”

Vastgoed zorgt in de portefeuille voor een bescherming tegen een oplopende inflatie. „Vorig jaar was een moeilijk jaar voor beursgenoteerd vastgoed. Logisch, want na een paar goede jaren waren de koersen hard opgelopen, tot gemiddeld wel 20% boven de intrinsieke waarde. Deze aandelen kregen klappen toen beleggers voor een hogere rente vreesden. Nu liggen de waarderingen er een stuk attractiever bij.”

Dividend

Doordat met name Amerikaanse bedrijven hun balans hebben verbeterd, is er meer ruimte voor dividenduitbetalingen. Toch is de payout ratio historisch laag (gemiddeld 47% versus 34% nu) zodat beleggers wellicht nog wat extra dividenduitkeringen tegemoet kunnen zien.

Tachtig procent van de portefeuille van het fonds is in de VS belegd, het dividendrendement bedraagt circa 4%. Het fonds noteert in dollars, maar binnenkort komt er ook een eurovariant op de Nederlandse markt beschikbaar.