Nieuws/Financieel
995754
Financieel

Recordaantal beleggingsfondsen in Nederland

Het aantal beleggingsfondsen in Nederland is in het vierde kwartaal van 2013 met 37 toegenomen tot 1624, een record. Zij hadden in totaal 644,1 miljard euro onder beheer, 3 procent meer dan in de voorgaande periode. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

De groei werd vooral veroorzaakt door inleg in nieuwe beleggingsfondsen en koerswinsten op beleggingen in aandelen. Het beheerd vermogen kwam daardoor eind 2013 op het hoogste niveau uit sinds DNB 5 jaar geleden begon de statistieken bij te houden.

De inleg bij nieuwe fondsen bedroeg 6,8 miljard euro. Mede daardoor kwam de totale netto-inleg bij beleggingsfondsen uit op 6,2 miljard euro. Obligatiefondsen waren met een inleg van 4,2 miljard euro het populairst bij beleggers. Aan aandelenfondsen werd juist 2,9 miljard euro onttrokken.

De beleggingsinstellingen behaalden op kwartaalbasis een totaalrendement van 1,8 procent in de laatste 3 maanden van 2013, mede dankzij een gemiddelde koerswinst op aandelen van 3,1 procent. Aandelenfondsen die in opkomende markten beleggen verloren echter geld, net als obligatiefondsen.