Nieuws/Financieel
995757
Financieel

Vooruitblik: Verbetering bij Air France-KLM

Air France-KLM heeft het afgelopen jaar naar verwachting afgesloten met een operationele winst, na een verlies een jaar eerder. Dat blijkt uit een rondgang langs analisten door Bloomberg. Het luchtvaartconcern publiceert de jaarcijfers donderdag voorbeurs.

De marktvorsers gaan gemiddeld uit van een operationele winst van 102 miljoen euro. In 2012 werd nog een verlies van 300 miljoen euro geleden. Daarbij gaan de analisten in doorsnee uit van een omzet die met 0,9 procent is gestegen, van 25,63 naar 25,87 miljard euro.

Air France-KLM is bezig met een fors herstructureringsprogramma, dat tot dusver echter nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Afgelopen zomer kondigde de luchtvaartgroep extra ingrepen aan waardoor bij Air France ruim 2800 banen verdwijnen, bovenop de 5200 die bij een eerdere reorganisatie kwamen te vervallen.

Investeringen

De bezuinigingen moeten een einde maken aan de forse verliezen die Air France-KLM de afgelopen jaren leed. Het bedrijf wil zijn schuld terugdringen en meer ruimte maken voor investeringen in vervanging, verbetering en uitbreiding van de vloot. Ook over 2013 blijft echter vrijwel zeker onder de streep een rood cijfer staan.

Behalve in de cijfers zal de markt ook geïnteresseerd zijn in wat het management te zeggen heeft over de relatie met de Arabische concurrent Etihad. Topman Alexandre de Juniac zei eerder dit jaar dat gesproken wordt over uitbreiding van de al bestaande samenwerking tussen beide bedrijven.

Daarnaast is Etihad in beeld als mogelijke investeerder in Alitalia. Air France-KLM heeft zijn belang in de Italiaanse branchegenoot onlangs zien verwateren, van 25 naar ruim 7 procent, doordat het een claimemissie aan zich voorbij liet gaan.